• 0

"Naučno-tehnološki parkovi stub razvoja nove Srbije"

"Guraćemo i dalje i širićemo naučno-tehnološke parkove"

  • 0
Pametna kuća

Foto: RINA

Naučno - tehnološki parkovi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu su stub razvoja nove Srbije, izjavila je premijerka Ana Brnabić na otvaranju novog prostora za Naučno-tehnološki park u Čačku.

- Sledeće što moramo da uradimo jeste naučno-tehnološki park u Kragujevcu. To nije samo mreža naučno-tehnoloških parkova već kičmeni stub razvoja nove Srbije, još jače Srbije u kojoj će mladi ostajati i u koju će se mladi vraćati i dolaziti da rade - rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je verovao u razvoj i potencijal digitalizacije u Srbiji dok su se svi smejali i čak govorio da sve to treba breže da se uradi.

- Ovo što smo uradili u prethodne četiri godine u smislu digitalizacije, ne samo da nije urađeno u Srbiji, već u Evropi. Guraćemo i dalje i širićemo naučno-tehnološke parkove - istakla je premijerka.

Brnabić je navela da je ideja bila da se otvore naučno-tehnološki parkovi u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, ali ne i u Čačku, međutim, kaže, svi su toliko govorili o tom gradu i Fakultetu tehničkih nauka da je inicijalna ideja promenjena.

Navela je da je Naučno-tehnološki park u Čačku drugačiji, pre svega, jer je nastao na mestu gde je nekada bila fabrika “Cer” koja je uništena u NATO bombradovanju 1999.godine, ali i zato što je zasnovan na ''hardveru'', odnosno prozivodnji što, kako kaže, daje dodatnu vrednost Srbiji.

- Hteli smo i da pokažemo kako se fabrike dižu iz pepela i posle bombradovanja i posle uništavanja ekonomije. Mi ćemo naše gigante da dignemo. Zato je ovaj park tako važan - rekla je premijerka.

Brnabić ističe da je Vlada Srbije rezervisala još jedno halu kako bi se taj Naučno-tehnološki park proširio. “Nismo hteli da kupimo, odgovorni smo prema budžetu i javnim finansijama, ali smo je rezervisali da možemo da se proširimo kako se budu javljale nove kompanije”, rekla je premijerka.

Brnabić je kazala da je ostalo da se podigne još jedna zgrada Fakulteta tehničkih nauka, navodeći da je to važno i za Čačak i za Srbiju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari