• 0

Kvalitetno obrazovanje je temelj uspešnog društva

Kvalitetno obrazovanje i bezbednost učenika temelj su napretka svakog modernog društva

  • 0
NIS

Foto: NIS

Digitalizacija nastave i nastavnog sadržaja bila je od velikog značaja i kada se naša zemlja u proteklim mesecima suočila sa epidemijom novog korona virusa. Ali, i bez vanrednih događaja izvesno je da će inovacije u obrazovanju i njegovo prilagođavanje savremenim trendovima biti od velikog značaja za napredak svake države. Svet u kome se tehnološke promene dešavaju velikom brzinom, doneće značajne izazove i na polju obrazovanja, tako da će u prednosti biti one države koje uspešno usklade svoj obrazovni sistem i tržište rada sa globalnim kretanjima i inovacijama. Kvalitetno obrazovanje ujedno je među 17 ciljeva Održivog razvoja UN, kao jedna od mogućnosti i načina da se doprinese smanjenju siromaštva na planeti i unapredi položaj zajednica širom sveta.

Budući da i Srbija čini velike napore da kvalitet obrazovanja konstantno podiže na viši nivo, od posebnog je značaja da taj cilj dobije široku društvenu podršku. U tom pravcu, ulaganja i doprinos kompanija mogu biti od suštinske važnosti. Zato raduje činjenica da je u našoj zemlji sve veći broj privrednih subjekata koji ulažu u mlade kako bi podstakli nove generacije da se bave naukom, ali i stvorili uslove da mladi ljudi ostanu u zemlji. Jedan od takvih primera je kompanija NIS koja je u proteklim godinama, kroz različite korporativne programe društvene odgovornosti, uložila preko 5 miliona evra u obrazovni sistem Srbije.

I ove godine, kroz program društvene odgovornosti “Zajednici zajedno”, NIS je izdvojio 114,5 miliona dinara za podršku digitalizaciju obrazovanju i bezbednosti dece u školama širom naše zemlje. Rok za prijavu projekata na konkurs ovog programa u lokalnim samoupravama produžen je do 10. jula 2020. godine. Pravo na prijavljivanje imaju sve državne osnovne i srednje škole sa sedištem u 12 partnerskih gradova i opština koji su obuhvaćeni programom „Zajednici zajedno 2020“: Beograd, Novi Sad, Požarevac, Niš, Čačak, Zrenjanin, Pančevo, Kikinda, Kanjiža, Novi Bečej, Srbobran i Žitište. Na ovaj način kompanija NIS želi da podrži ideju o jednakim uslovima za obrazovanje svih učenika u zdravom i bezbednom okruženju. Program „Zajednici zajedno“ se ove godine realizuje uz podršku i aktivno učešće Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Pored toga, NIS je u prethodnim godinama putem svog korporativnog programa „Energija znanja“ ostvario saradnju sa preko 50 domaćih i međunarodnih obrazovnih i naučnih ustanova u Srbiji, regionu i Ruskoj Federaciji. Takođe, kompanija je do sada stipendirala više od 100 studenata, od kojih gotovo 50 već radi u NIS-u. Važno je istaći da NIS kvalitetno obrazovanje prepoznaje kao jedan od 12 ciljeva održivog razvoja UN čijem ostvarenju doprinosi svojim aktivnostima. Rezultate napora na unapređenju obrazovnog sistema kompanija NIS je objavila i u svom jubilarnom 10. po redu izveštaju o održivom razvoju koji je dostupan na korporativnom sajtu na ovom linku.

Pristup NIS-a ovom pitanju nije samo pozitivan primer, već i poziv ostalim kompanijama da doprinosu ostvarivanju zajedničkog cilja - osnaživanju zajednice kroz stalno unapređenje i inovacije u domaćem obrazovnom sistemu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>