• 2
 ≫ 

Kriza na nebu utiče i na crno zlato: Evo kada kreće oporavak cena nafte

 ≫ 

"Ne treba potceniti ogromne neizvesnosti"

  • 2
Rafinerija, nafta Foto: Tanjug/AP

Potražnja za naftom se ove godine oporavlja od najvećeg pada u svojoj istoriji, ali redukcija avio-saobraćaja zbog straha od korona virusa znači da se globalna tražnja za “crnim zlatom” neće pre 2022. vratiti na nivoe pre pandemije, ocenjuje Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

- Naša prva prognoza za celu 2021. godinu pokazuje da će tražnja porasti za 5,7 miliona barela dnevno (bpd), na 97,4 miliona, što će biti za 2,4 miliona barela ispod nivoa u 2019. godini - navodi IEA u svom mesečnom izveštaju, prenosi Rojters.

- Smanjene isporuke mlaznog goriva i kerozina uticaće na ukupnu tražnju za naftom barem do 2022. godine... vazduhoplovna industrija se suočava sa egzistencijalnom krizom - ističe ova organizacija sa sedištem u Parizu.

IEA je dodala da je sredinom maja počeo blagi rast putničkog avio-saobraćaja i da se oporavak ubrzao u junu, kada se krenulo sa ublažavanjem vanrednih mera usmerenih na zaustavljanje širenja virusa, ali da je on i dalje za više od 70 procenata manji u odnosu na nivo iz 2019. godine. IEA je podigla prognozu tražnje za naftom za 2020. godinu za gotovo 500.000 barela dnevno, zbog većeg uvoza u Aziji nego što se očekivalo.

- Snažni izlazak Kine iz mera ograničenja kretanja podigao je potražnju u aprilu skoro na nivo iz prethodne godine. Takođe smo u Indiji imali snažan oporavak u maju, iako je tražnja tamo ostala znatno ispod nivoa od pre godinu dana - napominje se u izveštaju.

IEA podseća da su Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, uključujući Rusiju - grupa poznata kao OPEK +, smanjili proizvodnju za 9,4 miliona barela dnevno, i da je pumpanje u zemljama izvan sporazuma OPEK + opalo za 4,5 miliona barela dnevno od početka godine. Američka proizvodnja nafte bi, prema oceni IEA, trebalo da padne za 900.000 barela dnevno 2020. godine i za još 300.000 barela sledeće godine, osim ukoliko rast cene ne podstakne nova ulaganja u proizvodnju iz škriljaca.

- Ako se održe trendovi u proizvodnji i potražnja oporavi, tržište će biti na stabilnijim temeljima do kraja drugog polugodišta. Međutim, ne treba potceniti ogromne neizvesnosti - poručuju iz IEA.

Video: Na beogradski aerodrom će morati da se dolazi 3 sata pre leta: Evo šta će još biti obavezno

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    17. jun 2020 | 08:20

    Sto se mene tice ne mora nikad da se oporavi ova sadasnja cena mi itekako odgovara .🤔

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>