• 0

A bila je najmoćnija: Jedan ženski CEO manje na listi najbogatijih, Merilin Hjuson silazi s trona

Trenutno je samo 35 žena, koje su generalni direktori, na čuvenoj listi koja okuplja najprofitabilnije američke korporacije

  • 0
Marillyn Hewson Merilin Hjuson / Foto: Guliver/Andrew Harrer-Pool/Getty Images

Broj žena - generalnih direktora na čuvenoj Fortune 500 listi, koja okuplja najprofitabilnije kompanije iz SAD, nikada nije bio na zavidnom nivou, a sada je još manji. Sa liste se "skida" jedno ime, a to je Merilin Hjuson.

Nakon sedam i po godina provedenih na CEO poziciji kompanije Lokid Martin (Lockheed Martin), Hjuson silazi sa trona i prelazi na drugu poziciju, kako je i najavljeno u martu. Postaje izvršni direktor Upravnog odbora, a na njeno mesto dolazi Džejms Taiklet.

Kako prenosi CNN, dok je bila generalni direktor Lokid Martina, bila je proglašena za najmoćniju poslovnu ženu na svetu prema stavu magazina Fortune. U jednom intervjuu je rekla da, iako joj laska što je uzor mnogim ženama, više voli da je doživljavaju kao lidera. To je ono što joj je zaista važno.

Kako je već navedeno, njenim odlaskom s vrhovne pozicije jedne od najvećih američkih korporacija, dodatno se smanjuje broj žena koje su značajni generalni direktori u SAD. Prema Fortune-u, trenutno ih je samo 35. Dakle, muškaraca je 465. Na primer, 1972. samo jedna žena je bila CEO na čuvenoj listi, a reč je o Ketrin Grejam iz Vašington Posta.

Prema grupi Catalyst, koja proučava status i napredak žena u poslovnom svetu, najviše ih je bila 87. Zanimljiv je i podatak da se samo tri crnikinje trenutno nalazi na listi Fortune 500, kao generalni direktori.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>