• 0

"Od vitalnog značaja je udruživanje regionalnih kompanija. Ova tri sektora imaju najveći potencijal"

"Od izuzetne važnosti je rešavanje problema velikih gužvi na graničnim prelazima, i to u obostranom interesu, a posebno kamionskog transporta", saglasili su se učesnici sastanka, predsednik PKS i hrvatski ambasador u Srbiji

  • 0
Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije

Marko Čadež / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, održao je radni sastanak sa novim ambasadorom Hrvatske u našoj zemlji Hidajetom Biščevićem, na kome je istaknuta važnost povećanja privredne saradnje između dve zemlje, a za jesen je najavljen poslovni forum.

Biščević je najavio potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti turizma između dve države, navodi se na sajtu Privredne komore Srbije. Na sastanku je ukazano i na konkretne korake neophodne da se privredna saradnja poboljša i dovede na još viši nivo.

- Privrednu saradnju treba unaprediti i pospešiti kroz rešavanje svih otvorenih pitanja - istakao je Biščević.

Interes obe privrede je da se udružuju regionalne kompanije koje će nastupati na svetskom tržištu, što će im povećati konkurentnost, naglasio je Čadež.

Hrvatski ambasador u Srbiji je predsedniku PKS predstavio tri prioriteta na kojima će najviše raditi u svom mandatu u Beogradu, a to su, kako se navodi na sajtu PKS, podrška Srbiji u procesu evropskih integracija, intenziviranje bilateralne saradnje između RH i RS kroz rešavanje svih otvorenih pitanja, i unapređenje i dodatno osnaživanje privredne saradnje.

Radnici, građevina, građevinari

Jedan od važnijih sektora za unapređenje regionalne saradnje / Foto: Tanjug/AP

Čadež je dalje ukazao i da je za privredu Srbije od izuzetne važnosti stabilnost kompanija iz "Fortenova" grupe (bivšeg Agrokora) i istakao značaj postojanja regionalnog trgovinskog lanca. Obojica su se složili da se na jesen održi Poslovni forum Srbija-Hrvatska, kao i da je potrebno održavanje 2. zasedanja Zajedničkog odbora za sprovođenje i podsticanje ekonomske saradnje te dve zemlje.

"Od izuzetne važnosti je rešavanje problema velikih gužvi na graničnim prelazima, i to u obostranom interesu, a posebno kamionskog transporta", saglasili su se učesnici sastanka, navodi se na sajtu PKS.

Istaknuta je i odlična saradnja dve privredne komore, a kao sektori sa najvećim potencijalom za privrednu saradnju u ovom trenutku su prepoznati sektori energetike, građevine i turizma.

Od značaja je i infrastrukturna saradnja, posebno na revitalizaciji pruge Beograd-Zagreb, i pristup luci Rijeka, kao i obnova plovnosti Save i Dunava, čime bi se aktivirale rečne luke i povećala zaposlenost u oblastima rečnih slivova.

Predsednik PKS je istakao i povećanu aktivnost srpskih kompanija kada je reč o investiranju u Hrvatsku, navodeći primere poput kompanija MK Grupa, Kapa star i Dental Ant.

Video: Čadež o posledicama pandemije na kompanije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>