• 0

Nova pravila EU: Stranim firmama koje štiti država, biće sve teže da posluju na evropskom tržištu

Unija 27 članica strahuje da bi strane kompanije mogle da koriste državne subvencije za povećanje tržišnog udela ili za davanje povoljnije ponude od evropskih rivala

  • 0
posao, kancelarija, firma Foto: Pixabay

Stranim firmama iza kojih stoje države biće otežana kupovina preduzeća u EU, prenosi Rojters. Ovo je novi predlog Evropske komisije, čiji je cilj intenzivnije sprovođenje protekcionistčke politike, jer pandemija Covid-19 gura 27 članica bloka u duboku recesiju.

Kako se dalje navodi u saopštenju EK, nove mere su potrebne jer aktuelne, vezane za proveru direktnih stranih investicija i mere zaštite trgovine, nisu dovoljne da spreče potencijalni nalet kupovina "za male pare", u periodu posle korone.

Evropska unija strahuje da bi strane kompanije mogle da koriste državne subvencije za povećanje tržišnog udela ili za davanje povoljnije ponude od evropskih rivala, kako bi ušle na strateški važna tržišta ili stekle vlasništvo u ključnoj infrastrukturi.

EK navodi da takvi postupci idu na štetu "nesubvencionisanih kompanija".

Dakle, strane firme koje žele da kupe više od 35 odsto udela u kompaniji iz EU, sa prometom većim od 100 miliona evra, moraju da obaveste EK o tome da li su dobile više od 10 miliona evra državne pomoći. U suprotnom, slede oštre novčane kazne, odnosno stavljanje veta na ugovor.

Dalje, kupci bi morali da prodaju imovinu u iznosu koji bi nadoknadio bilo kakvu nepravdenu prednost koju su imali prilikom kupovine. Kompanije koje već posluju u EU, možda će morati da prijavljuju strane subvencije Evropskoj komisiji, ako one pređu više od 200.000 evra u periodu od tri godine.

Osim toga, biće dužne da prodaju imovinu, smanje tržišni udeo ili kapacitete ili izvrše uplatu kojom bi se neutralisala bilo kakva distorzija.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>