• 0

Od danas je moguće instant plaćanje na internet prodajnim mestima, a evo šta je dobro da znate

Važno je napomenuti da su kupci zaštićeni i imaju pravo na povraćaj sredstava ako im se, na primer, posle uspešno izvršenog plaćanja ne isporuči proizvod

  • 0
plaćanje

Važno je napomenuti da su kupci zaštićeni / Foto: Pixabay

Narodna banka Srbije od danas je omogućila novi način plaćanja - instant plaćanje na internet prodajnim mestima trgovaca.

"Zbog vrlo značajnih prednosti koje, za trgovce i potrošače, imaju instant plaćanja u odnosu na platne kartice i druge vidove plaćanja, Narodna banka Srbije u saradnji sa bankama i najagilnijim trgovcima nastavlja intenzivne aktivnosti na uvođenju instant plaćanja na što većem broju prodajnih mesta u našoj zemlji", piše u saopštenju NBS.

Nastavak tih aktivnosti će dodatno doprineti razvoju onlajn trgovine. Plaćanje je vrlo brzo i jednostavno, ne zahteva prekucavanje podataka kao kod platne kartice.

"Ono što je, takođe, vrlo važno, sigurnije je od plaćanja platnim karticama jer kod instant plaćanja kupac nijedan podatak koji se odnosi na njegov platni instrument - ne unosi na sajt trgovca, za razliku od plaćanja platnim karticama kada, da bi izvršio plaćanje, mora uneti broj kartice i ostale neophodne podatke", navode iz NBS.

U tom smislu, rizik od zloupotrebe platnog instrumenta kod instant plaćanja je značajno smanjen.

Mobilni telefon

Instant plaćanje je vrlo brzo i jednostavno / Foto: Pexels

Sigurnost plaćanja je najvažniji deo onlajn kupovine robe i usluga, a "IPS skeniraj", odnosno instant plaćanje mobilnim uređajem pruža ključnu sigurnost svim stranama u toj kupovini, poručuju iz Centralne banke.

Takođe, dodaju, kupci su zaštićeni i imaju pravo na povraćaj sredstava ako im se, na primer, posle uspešno izvršenog plaćanja ne isporuči proizvod koji su kupili.

"Imajući u vidu sve prednosti koje im instant plaćanja donose, trgovci su prepoznali značaj uvođenja mogućnosti instant plaćanja u okviru svoje internet prodavnice, i očekujemo da će oni biti najbolji pokretači tržišta za masovnu upotrebu ovog instrumenta na internet prodajnim mestima", navode u NBS.

Takođe podsećaju da su povoljnom tarifnom politikom stvorili uslove da troškovi prihvatanja instant plaćanja budu znatno niži za trgovce od troškova prihvatanja platnih kartica, odnosno banke imaju sve uslove da ove transakcije trgovcima ponude po značajno nižim naknadama.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>