• 2

"Nemačka takođe ne može sama. Moramo biti solidarni, ekonomija nikada nije bila slabija"

Merkelova apeluje da Evropska unija mora da se ujedini, ako misli da prevaziđe posledice nastale zbog virusa korona

  • 2
Angela Merkel Angela Merkel / Foto: Tanjug/AP

Kancelarka Angela Merkel pozvala je na dogovor pre letnje pauze, kako bi Evropska unija mogla da se izvuče iz najgore recesije još od Drugog svetskog rata.

Prema njenim rečima, ovo je najopasnija kriza sa kojom se svet suočio do sada, i nijedna zemlja ne može sama da je prevaziđe, a Berlin je tu da podnese ogroman teret odgovornosti. Solidarnost je sada ključna, istakla je ona.

- EU mora da igra veću ulogu u globalnim poslovima, a odgovor na pandemiju biće presudan za njeno pozicioniranje u geopolitičkim pitanjima - rekla je Angela Merkel danas, u Berlinu, i obećala da će Nemačka imati centralnu ulogu u oblikovanju i promovisanju evropskih integracija.

Kako je dalje navela, "solidarnost i kohezija u Evropi nikada nisu bili važniji", a Nemačka u julu preuzima predsedništvo nad EU. Stav Merkelove je da nijedna država ne može sama, a taj komentar treba da motiviše lidere na akciju.

Naime, EU lideri se prepucavaju oko radikalnog predloga programa vrednog 750 milijardi evra, koji je osmišljen kako bi se blok od 27 članica izvukao iz ekonomskog šoka, jer je pandemija neke regione pogodila više nego neke druge.

Nemačka kancelarka će se u petak, 19. juna, pridružiti svojim kolegama na video konferenciji kako bi raspravljala o predlogu, koji treba da dobije podršku svake članice EU. "Problem" je u tome što se zemlje kao što su Austrija i Holandija opiru "velikodušnim grantovima" za teško pogođene Italiju i Španiju.

Sve zemlje se bore za sredstva iz fonda što je više moguće.

Dogovor postignut pre letnje pauze pružio bi Merkelovoj priliku da progura plan kroz Evropski parlament tokom svog predsedavanja i pruži nacionalnim zakonodavcima vreme da ratifikuju odluke.

Program bi se finansirao izdavanjem zajedničkog duga u značajnom, ali sadržajnom koraku ka bližim ekonomskim integracijama. Planom bi se obezbedilo čak 500 milijardi evra bespovratnih sredstava i 250 milijardi evra koncesijskih zajmova, koji bi bili na raspolaganju državama članicama koje su najviše pogođene krizom.

- EU se nakon pandemije "ne može vratiti na posao" kao i obično, što će uticati na društvo dok se ne razviju i sprovedu vakcine - rekla je Merkelova, dodajući da će oporavak morati da uključi digitalne i klimatske inicijative.

Trenutni brojevi otkrivaju dramatičan pad u evropskoj ekonomskoj aktivnosti i snazi, tako da moramo delovati odlučno i brzo -rekla je ona, i dodala "Evropa je potrebna nama, koliko smo i mi potrebni Evropi".

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    18. jun 2020 | 12:01

    BIOLOSKI RAT NAS JE SVE EKONOMSKI URNISAO I SVE STO JE URADJENO POZITVNO POSLE EKONOMSKE KRIZE 2008 GODINE JE UNISTENO !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>