• 0
 ≫ 

Izlazak SAD iz pregovora je provokacija? EU rešena da uvede digitalni porez, Vašington preti

 ≫ 

Evropske zemlje tvrde da tehnološke kompanije plaćaju previše mali porez u zemljama u kojima posluju

  • 0
digital

London ostaje posvećen pronalaženju globalnog rešenja / Foto: Pixabay

Francuska će ove godine uvesti porez na digitalne usluge bez obzira na to da li će se Sjedinjene Države vratiti pregovorima o tom pitanju ili ne - izjavio je danas ministar finansija Bruno Le Mer, nazivajući odluku Vašingtona o povlačenju iz razgovora "provokacijom".

SAD su objavile noćas da se povlače iz pregovora s evropskim zemljama o novim globalnim poreskim pravilima za digitalne kompanije, uz obrazloženje da u razgovorima nisu postigle nikakav napredak.

Francuska, jedna od nekoliko evropskih zemalja koje su donele zakon o novom porezu kako bi prikupile više prihoda od digitalnih kompanija, pristala je da obustavi njegovu primenu dok traju pregovori u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o globalnim pravilima u toj oblasti.

Le Mer je saopštio da su Francuska, Britanija, Italija i Španija danas zajednički odgovorile na pismo američkog ministra finansija, Stivena Mnučina, o izlasku SAD iz pregovora, i da su poručile da žele postizanje dogovora u okviru OECD-a što je pre moguće.

- Ovo pismo (Mnučinovo) je provokacija. To je provokacija prema svim partnerima u OECD-u u trenutku kada smo na samo nekoliko centimetara do postizanja dogovora o oporezivanju digitalnih giganata - rekao je Le Mer za radio Frans Inter.

Evropski komesar za ekonomiju, Paolo Ðentiloni, rekao je da je "Evropska unija spremna da ove godine samostalno krene sa oporezivanjem usluga digitalnih firmi, ukoliko ne bude globalnog dogovora o tom porezu".

Društvene mreže

Pixabay.com

Istovremeno, portparolka španske vlade, Marija Hesus Montero, poručuje da Španija i njeni evropski saveznici neće prihvatiti nikakve pretnje u vezi sa predlogom poreza na prihode internet divova.

- Ne donosimo zakone da bismo naneli štetu interesima drugih zemalja. Mi zakone usvajamo zato da bi naš poreski sistem bio uređen, pravedan i prilagođen datom okolnostima - rekla je ona.

Evropske zemlje tvrde da tehnološke kompanije (Amazon, Gugl, Fejsbuk, Epl) plaćaju previše mali porez u zemljama u kojima posluju, jer im je omogućeno da prebacuju svoje profite širom sveta uz minimalnu fizičku infrastrukturu. SAD osporavaju bilo kakve nove jednostrane poreze prema kompanijama iz Silicijumske doline, bez sporazuma OECD-a.

Le Mer je rekao da će Francuska, bez obzira na to da li će se SAD vratiti za pregovarački sto kako bi se postigao dogovor u OECD-u ili ne, ove godine primeniti porez na digitalne usluge. Vašington je zapretio da će se osvetiti uvođenjem tarifa.

SAD su ovog meseca pokrenule istrage o digitalnim porezima u Britaniji, Italiji i Španiji navodeći da su na meti nepravedno američke kompanije. Portparol britanskog ministarstva finansija je poručio da London ostaje posvećen pronalaženju globalnog rešenja.

Video: Lideri EU čestitali Dan Evrope

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>