• 4

Tražite parking mesto pola sata? Mladi Čačanin je osmislio jedinstveno rešenje, spas za sve građane

Reč je o prvom rotacionom parking sistemu u Srbiji: na dva mesta za parkiranje može da stane čak 20 automobila

  • 4
Prvi rotacioni parking sistem, Čačak, Branimir Plazinić

Branimir Plazinić je sam osnovao firmu, pre sedam godina / Foto: Rina.rs

Većina vozača širom Srbije već godinama muči istu muku - kako pronaći parking mesto. Međutim, čini se da bi ovaj problem uskoro mogao biti deo prošlosti i to zahvaljujući mladom inženjeru iz Čačka, Branimiru Plaziniću (32), koji je po uzoru na japanski model, osmilio rotacioni parking sistem.

 Na samo dva parking mesta može stati do 20 vozila.

 

- To je automatski sitem za parkiranje sa vertiklanim prenosom kola. Na dva parking mesta mogu stati dva ova sistema, što znači da umesto dva može biti bezbedno parkirano deset puta više automobila, što će olakšati građanima svakodnevicu - kaže Branimir, i dodaje:

"Kola se uvek parkiraju na početnu donju poziciju, a zatim pritiskom na dugme ili slanjem poruke, vaš auto se izdiže iznad i tako je sa svakim sledećim. Ako želite da isparkirate svoje vozilo, to takođe učinite porukom i ono kružno ponovo dođe na početnu poziciju".

Mladi inženjer ističe da će ovaj "Made in Serbia" sistem biti kvalitetniji i tehnološki napredniji u odnosu na one iz Japana i Kine, jer će preko mobilne aplikacije biti moguća rezervacija mesta za parkiranje, a dobijaće se i obaveštenja za najbliže parking mesto.

- Sistem će biti maksimalno pouzdan i siguran, sa višestrukim stepenom zaštite. Projekat će u celosti raditi stručnjaci iz naše firme. Za prvi je potrebno od šest do devet meseci, a svaki sledeći bi trebalo da bude završen za maksimalno dva meseca. Nadam se da će veliki potencijal ovog projekta prepoznati parking servisi, ali i građevinski preduzimači, jer će na ovaj način rešiti problem smanjenog parking prostora ispred zgrada - kaže Plazinić.

Branimir je završio Fakultet tehničkih nauka u Čačku i pre sedam godina sam je osnovao firmu "Plazmateh", koja se bavi projektovanjem i izradom specifičnih mašina za automatsku proizvodnju. Brojne inovacione ideje izašle su iz ove mlade srpske firme, koja je postala i jedan od prvih "stanovnika" nedavno otvorenog Naučno-tehnološkog parka u Čačku.

- Ovo je veliki korak napred u našem poslovanju. Prostor i uslovi su odlični, a prethodni prostor koji smo koristili, a koji nije bio naročito reprezentativan, ponekad je znao i da odbije potencijalne kupce. Sada je sve to iza nas i spremni smo još brže da napredujemo - kaže ovaj Čačanin.

Njegov uspeh primetio je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je rekao: "Ovaj mladi čovek dokaz je da Srbija ima budućnost, sa svoje 32 godine ima uspešnu firmu, fantastične inovacione ideje. Napraviće parking sistem gde će automobili stajati jedan nad drugim. Oformio je porodicu u svom gradu i ima četvoro dece. Svaka čast".

Video: Strani kapital uložio u rodno selo: Uveo je struju i izgradio put kako bi podigao fabriku

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    18. jun 2020 | 14:10

    Ideja je odlicna... ali???? Koliko su nasa vozila spremna na tako nesto? Npr. Parkiram vozilo na donji parking plac a sa vozila iznad curi ulje... Priznacete nimalo to ne bi bilo prijatno...

  • NENAD

    18. jun 2020 | 14:20

    Pa Japancima su kola ispod zgrda i svaki stan ima parking! U Beogradu prvo mora da se srusi pola grada da se tako nesto napravi ! Mozda moze u Cacku

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>