• 1
 ≫ 

60 odsto BDP-a Srbije dolazi od malih i mikro firmi. EU daje 2,5 miliona evra za spas

 ≫ 

Prioritet je dat preduzećima koja zapošljavaju socijalno ugrožene grupe ili se nalaze u ruralnim sredinama

  • 1
posao, kancelarija, firma Foto: Pixabay

EU je obezbedila ukupno 2,5 miliona evra bespovratnih sredsava za 112 mikro i malih preduzeća iz jugoistočne i jugozapadne Srbije, koja će između ostalog otvoriti i 230 novih radnih mesta.

Novac je namenjen za nabavku nove opreme, koja će preduzećima omogućiti da unaprede proizvodnju i povećaju broj radnih mesta, a sve to uz podršku EU, u okviru EU PRO Drugog javnog poziva.

Prioritet je dat firmama koje zapošljavaju socijalno ugrožene grupe, kao i preduzećima u ruralnim područjima i dobiće između 10.000 i 30.000 evra.

Brzorastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnici mogli su aplicirati i za 70.000 evra.

Predviđeno je bilo da aplikant obezbedi učešće u investiciji od minimalno 20 odsto, odnosno 30 odsto ako aplicira za bespovratna sredstva veća od 30.000 evra. Mikro i mala preduzeća u Srbiji čine 99 odsto svih registrovanih poslovnih objekata i zapošljavaju dve trećine svih radnika, a čak 60 odsto nacionalnog BDP-a potiče od te vrste preduzeća.

Novčanik, novac, evri Ova inicijativa treba da otvori 230 novih radnih mesta / Foto: Pixabay

EU na taj način novcem pomaže Srbiji da ostvari ciljeve vezane za povećanje konkurentnosti srpskih preduzeća, razvijanje novih proizvoda, otvaranje radnih mesta, kao i osnivanje novih preduzeća i unapređenje postojećih.

Uz to, ta preduzeća će sprovesti društveno-odgovorne aktivnosti i tako podržati sugrađane, ranjive grupe, decu, ali i lokalne manifestacije i sportske klubove, i sprovesti akcije zaštite životne sredine. EU PRO je aktivan u 99 opština na jugoistoku i jugozapadu Srbije, gde je do sada realizovano 350 projekata, vrednih skoro 20 miliona evra.

Kroz EU PRO Prvi javni poziv za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike odobreno je 106 projekata u vrednosti od 2,1 milion evra. EU je u srpsko preduzetništvo uložila 200 miliona evra. Inovacije, razvoj i istraživanje - oblasti su kojima je namenjeno 30 miliona evra.

Video: Mali: Ispunili smo obećanje, završili smo isplatu 100 evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • balkanski špijun

    19. jun 2020 | 13:50

    To su te EU subvencije koje oni daju namenski... Slicne subvencije su dali i za taksi preduzetnike, a mi smo za to culi pocetkom, 2019. god. i to po 10000 € po svakom preduzetniku, za kupovinu ekoloski prihvatljivih vozila... Taj novac nema nikakve veze sa strajkom taksista, koji se desio krajem, 2019. i nismo dobili to od vlasti, vec od EU, jedino pitam drzavu, gde je jos po 2000 € po preduzetniku... Za ovo sto sam napisao, imam dokaze u rukama, drzim papire za zvanicnu ponudu automobila iz marta, 2019. sa svim objasnjenjima i nacinu ulaganja...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>