• 1

Vlada nije slušala upozorenja: Zašto BAT beži iz Hrvatske?

Cigarete su od aprila u Hrvatskoj skuplje za oko dve kune, što je najteže palo upravo BAT-u, kao jedinoj duvanskoj kompaniji u toj zemlji koja proizvodi cigarete

  • 1
Cigarete, otrov

Foto: Shutterstock

Ovogodišnja berba duvana u Podravini i Slavoniji mogla bi biti poslednja koja će se preraditi u kompaniji "Britiš Amerikan Tobako" (BAT) u Kanfanaru, u Istri.

Izvori bliski upravi potvrdili su za Večernji list da je ta multinacionalka, koja je u junu 2015. kupila za 505 miliona evra Fabriku duvana Rovinj, pokrenula projekat zatvaranja fabrike, čime bi više od 500 tamošnjih radnika ostalo bez posla.

Odluci o zatvaranju presudila je, čini se, nedavna odluka hrvatske vlade o povećanju akciza na cigarete za 40 kuna (5,3 evra) na 1.000 komada, sa 335 na 375 kuna (sa 44,4 na 49,7 evra), dok su proporcionalne akcize na grejane i nove duvanske proizvode, na cigare i cigarilose i na sitno rezani i ostali duvan ostale iste.

Kao posledica nove Uredbe o visini akciza na duvanske prerađevine i duvanske proizvode, cigarete su od aprila u proseku skuplje u Hrvatskoj za dve kune, što je najteže palo upravo "BAT"-u koji je jedina duvanska kompanija u Hrvatskoj koja proizvodi cigarete i zapošljava niz kooperanata u poljoprivredi na uzgoju duvana.

Iz BAT-a su upozoravali vladu u Zagrebu i ministra finansija, Zdravka Marića, da su prethodnim podizanjem akciza već dostignute evropske smernice, pa nove akize, zbog kojih je cena kutije cigareta skočila 120-130 odsto u odnosu na 2010, nemaju smisla.

Utoliko pre što se zbog poslednjeg povećanja akciza, krajem 2018, u državnu kasu 2019. slilo 150 miliona kuna (19,9 miliona evra) manje nego pre poskupljenja, kad je taj iznos bio 450 miliona kuna (59,6 miliona evra).

Kako bilo, odlaskom BAT-a iz Kanfanara ne samo da će u ovo krizno vreme nekoliko stotina radnika, koji su u njemu našli dobrog poslodavca i sigurna primanja, završiti na berzi rada, nego bi država, koja od duvanske industrije godišnje ukupno ubire oko pet milijardi kuna poreza (662,2 miliona evra) i 1,5 do 1,8 milijardi kuna PDV-a (198,7 miliona do 238,4 miliona evra), što je gotovo 80 odsto ukupnog poreza na dobit od svih učesnika u privredi - mogla da ostane bez dobrog dela tog kolača.

Video: Koliko novca dnevno trošite na cigarete i hoćete li prestati da pušite nakon poskupljenja?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SETA

    19. jun 2020 | 12:47

    Ovi ujaci gori i od nas. Prodali sve ono što je vredelo. Ja ne žalim mnogo za Jugoslavijom ali mi je malo tužno kad se setim kakve je ta Jugoslavija imala industriske gigante od kojih više nema ni kamen na kamenu. Gledam nedavno u kakvom su stanju novi vlasnici zatekli Budimku iz Požege a takva su nažalost mnoga preduzeća.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>