• 7
 ≫ 

Poraz: Kraj ogromnog profita za naftaše, dolaze nam godine jeftinog goriva

 ≫ 

Naftaši, žao nam je...

  • 7
nafta, cena, gorivo,

Foto: Shutterstock

Potrošnja nafte sporije će se oporaviti nego što se prethodno mislilo tako da se potražnja za crnim zlatom neće vratiti u normalu pre kraja 2021. godine.

To je zaključak sve najvažnije agencije za prognozu, čiji izgledi se poklapaju.

Naravno, to je samo nastavak loših vesti za naftaše. 

Trenutno stanje na tržištu nafte podseća na dobro režiran film, giganti poput Šela, Britiš Petroleuma, ili Chesapeake Energyja, najvećeg proizvođača nafte iz šrkiljaca, trenutno ližu rane posle korona krize.

Decenije, ne godine će biti potrebne da se vrati na staro

 

BP je uz odluku o otpuštanju 10.000 radnika, objavio procenu po kojoj će cena goriva ostati niska i decenijama koje slede. U kompaniji očekuju da će većina društava tražiti energetsku alternativu nakon korone kao i da će potražnja za naftom i prerađevinama padati.

EU prva je najavila da će stimulisati zelene ekonomske politike, od te odluke SAD verovatno dele samo predsednički izbori i promena vlasti, a Kina se zasad jedina opire.

Kako kažu drugi analitičari, BP kada su u pitanju poslovni planovi ne greši, a to znači da dolazi vreme jeftine nafte. Naravno, za vozače to neće značiti mnogo ako države odluče da povećaju svoje zahvatanje u cenama goriva. Ovako je to u Srbiji, na primer.

S druge strane, vreme ogromnih profita za naftne kompanije je prošlost.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA), Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i američka administracija za informacije o energetici ažurirali su svoje prognoze tržišta nafte u poslednjih 10 dana, a IEA je proširila svoj pogled do kraja 2021. godine.

Svi su saglasni da će potrošnja u svetu pasti za oko 16,6% i 18% u drugom kvartalu 2020. godine - iako će taj broj biti podvrgnut reviziji tokom narednih meseci, kako se bude pojavilo više podataka. To je najveći godišnji pad potražnje za naftom, a u poređenju sa padom od 3,4% tokom najgoreg kvartala finansijske krize 2008-09.

Uništavanje potražnje uzrokovano pandemijom koronavirusa daleko prevazilazi ono što je izazvalo globalnu finansijsku krizu. Loše je što su te cifre koje su dale IEA I EIA pesimističnije nego što su bile pre mesec dana.

IEA je revidirala procenu potražnje za naftom u drugom tromesečju prema onome što bi, u normalnim vremenima, bilo ogromnih 2,1 miliona barela dnevno. EIA je napravila sličnu reviziju kao i broj potražnje za period april-jun.

Prva prognoza IEA za 2021. godinu pokazuje da se do poslednjeg tromesečja sledeće godine i dalje očekuje da će globalna potrošnja nafte biti gotovo 2 miliona barela dnevno ispod nivoa koji je viđen tokom istog perioda 2019. EIA je optimističnija, sa prognoza sopstvene potražnje za period od samo 340.000 barela dnevno ispod njegove trenutne procene za četvrti kvartal 2019. godine.

Cene goriva, benzin, dizel, tng, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

- Naša prva prognoza za celu 2021. godinu pokazuje da će tražnja porasti za 5,7 miliona barela dnevno (bpd), na 97,4 miliona, što će biti za 2,4 miliona barela ispod nivoa u 2019. godini - navodi IEA u svom mesečnom izveštaju.

Dodatno, smanjene isporuke mlaznog goriva i kerozina uticaće na ukupnu tražnju za naftom barem do 2022. godine...

IEA je dodala da je sredinom maja počeo blagi rast putničkog avio-saobraćaja i da se oporavak ubrzao u junu, kada se krenulo sa ublažavanjem vanrednih mera usmerenih na zaustavljanje širenja virusa, ali da je on i dalje za više od 70 procenata manji u odnosu na nivo iz 2019. godine.

IEA podseća da su Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, uključujući Rusiju - grupa poznata kao OPEK +, smanjili proizvodnju za 9,4 miliona barela dnevno, i da je pumpanje u zemljama izvan sporazuma OPEK + opalo za 4,5 miliona barela dnevno od početka godine.

Američka proizvodnja nafte bi, prema oceni IEA, trebalo da padne za 900.000 barela dnevno 2020. godine i za još 300.000 barela sledeće godine, osim ukoliko rast cene ne podstakne nova ulaganja u proizvodnju iz škriljaca.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    19. jun 2020 | 14:06

    Ma za nas u nasoj napacenoj Srbiji nema krize i dalje cemo placati najskuplje derivate jer ovi mudraci na vlasti samo povecavaju akcize bez obzira kolike su cene nafte

  • KiM

    19. jun 2020 | 12:49

    Na Kosmetu benzin 0,86 dizel 0,83

  • Haha

    19. jun 2020 | 12:28

    Samo sanjajte. 🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>