• 0

London posle korone: Na šta primenjuje ublažene, a na šta dodatne kontrole, i koja su nova pravila?

Prošle nedelje je vlada najavila da će se ublažene kontrole primenjivati na robu koja iz Velike Britanije stiže iz EU u periodu od šest meseci

  • 0
Bregzit, slavlje, London

Foto: Tanjug/AP

Način na koji britanska preduzeća trguju sa Evropskom unijom trebalo bi temeljno da se promeni do kraja godine. Velika Britanija je napustila EU 31. januara, ali ostaje u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji do 31. decembra, dok dve strane pokušavaju da postignu trgovinski sporazum.

Kraj takozvanog prelaznog perioda u decembru značiće da se pravila EU više neće direktno primenjivati u Velikoj Britaniji, a trgovinu robom između njih regulisaće nova pravila. Ali, ona će se uvoditi postepeno. Prošle nedelje je vlada najavila da će se ublažene kontrole primenjivati na robu koja iz Velike Britanije stiže iz EU u periodu od šest meseci.

To će se desiti nevezano za to da li će VB i EU zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini pre kraja godine, ili ne.

Za razliku od prošle godine, jaz između ove dve strane je manji, a možemo pretpostaviti da je na smirivanje tenzija uticala i pandemija, koja je razorila globalno tržište. Ipak, neki izazovi ostaju isti. Koja su nova pravila koja će se primenjivati na kraju tranzicije i zašto se sprovode?

Privremeni režim, koji je najavila vlada, odnosi se na robu koja stiže u Veliku Britaniju preko luka kao što je Dover. Odnosi se samo na trgovinu direktno između EU i Velike Britanije, a ne Severne Irske.

Dover luka

Luka Dover / Foto: Printscreen/Youtube/Ryan Kirkpatrick

Ako se ne primenjuju posebne procedure, trgovci obično moraju da dostave carinsku dokumentaciju koja sadrži podatke o robi koju uvoze i tarifama. Ali, prema vladinom planu, oni će to moći da urade šest meseci nakon uvoza, dakle, postupak će biti na "holdu" pola godine.

Preduzeća bi, u svojim knjigama, vodila evidenciju o tome koju robu su uvezla i plaćala bi tarife koje dospevaju. Vlada kaže da je ovo dizajnirano da pomogne preduzećima, sa posebnim osvrtom na uticaj korona virusa na njihovu sposobnost da se pripreme.

Dogovor bi trebalo da olakša zahteve trgovaca i verovatno bi značio da će trgovina između Velike Britanije i EU biti potpuno bescarinska. Ali, ipak bi trebalo podnositi dokaze da roba ispunjava uslove da bude oslobođena carine.

Dodatne kontrole se obično odnose na biljke ili životinje i na stvari koje pravimo od njih, jer predstavljaju veći rizik po zdravlje. Velika Britanija planira da sprovede ove provere za robu koja u Veliku Britaniju stiže iz EU, ali, takođe tek nakon šest meseci.

Odmah po završetku prelaznog perioda, VB neće vršiti kontrolu većine biljnih i životinjskih proizvoda koji ulaze kroz luke. Samo će za proizvode visokog rizika odmah na početku morati da se podnese izveštaj da se uvoze, a od aprila će se to primeniti na sve proizvode životinjskog porekla - poput mesa i meda - kao i na biljke.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>