• 0

Prelepo ostrvo više nije "mašina koja pravi novac": Korona je pogodila metu, a to nije samo turizam

Čuvene bele kuće su neko vreme odmarale od turista, a Santorini će od 1. jula ponovo dočekati posetioce iz celog sveta, ali u mnogo manjem broju

  • 0
grčka hotel santorini foto: pixabay.com

Postoji razlog zašto je premijer Grčke, Kiriakos Micotakis, došao prvo na Santorini, početkom juna, kada je želeo da najavi ponovno turističko otvaranje te zemlje.

Magično ostrvo godišnje je posećivalo oko 2 miliona turista iz celog sveta, a posebno onih da dubokim džepom, pa je ono "ubiralo plodove" tih letovanja, provoda, uživanja. Santorini je, inače, najposećenije grčko ostrvo, koje će zbog virusa Covid-19 imati prepolovljen broj turista, naročito onih koji bi na njega stizali kruzerima.

I dok će određenim firmama, na primer kruzer kompanijama, novi "režim" teško pasti, drugi će uživati u miru i izolaciji, a Santorini će prvi put posle mnogo godina, kako piše CNN, izgubiti status "mašine za pravljenje novca".

Karantin uveden zbog pandemije već se dramatično odrazio na ovu destinaciju, koja 90 odsto svojih prihoda duguje turizmu. U slučaju Santorinija, taj udarac je bio još žešći, jer je ovo prelepo ostrvo počelo da otvara svoje hotele i restorane tokom cele godine. Za vreme izolacije, na njemu su mogli da borave samo stanovnici Santorinija.

Svi gosti koji su se u tom trenutku našli na Santoriniju, morali su da se vrate svojim kućama, a novih turista nije bilo. Ipak, ova mera je donela dobre rezultate, budući da na ostrvu nije zabeležen nijedan slučaj pozitivan na Covid-19. S druge strane, ekonomija je pretrpela i sada mora da se oporavi.

Santorini, Grcka Foto: Shutterstock

Santorini će ubuduće, zbog svojih belih kuća, crkvi s plavim kupolama i strmih litica izgledati isto, ali će biti neobično prazan. U odnosu na prošlu godinu, hotel "Andronis Suites" očekuje samo 15 odsto turista, a generalni direktor navodi da će "finansijska šteta biti ogromna".

- Poslovaćemo s gubitkom u 2020, ali želimo da počnemo s radom zbog našeg osoblja i lokalne zajednice koja zavisi od turizma - rekao je George Filippidis.

Ipak, nije sve tako crno. Zbog karantina, odnosno odsustva gostiju, nekoliko projekata je uspešno završeno, poput novog terminala na aerodromu i puta koji povezuje malo selo Oia sa aerodromom i delom luke Athinios.

Pored turizma, drugi glavni izvor prihoda za Santorini su vinogradi. Izvoz se regularno odvija širom sveta, a posetioci ritualno obilaze prelepe zasade, međutim, i to je stalo usled pandemije. Do sada je berba iz 2019. već trebalo da bude u svetskim restoranima, ali se distribucija potpuno poremetila. Zbog karantina, svakako je došlo i do pada potražnje.

Flaširanje je trebalo da se odigra između februara i aprila, ali je pet osoba koje to inače rade - ostalo kod kuće. Sada kompanija "Venetsanos Winery" mora to da nadoknadi.

Video: Srbi stigli u Stavros: Evo kako se atmosfera na plaži promenila za samo 24 sata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>