• 25

Koliko je Hrvatska stvarno bogata? Prestigle je sve nove članice EU osim Bugarske, a ovo su razlozi

- Podaci Eurostata pokazuju veliki zaostatak Hrvatske u odnosu na druge nove članice EU - kaže Lovrinčević

  • 25
Hoteli počinju da rade. Da li će biti gostiju?

Foto: Pixabay

Stvarna kupovna moć prosečnog Rumuna za petinu je veća od kupovne moći prosečnog državljanina Hrvatske, zaključak je koji proizlazi iz novih podataka evrostatističara o stvarnoj potrošnji pojedinaca u evropskim zemljama.

Prema podacima Eurostata, kupovna moć hrvatskih građana prošle godine iznosila je samo 66 odsto proseka na nivou Unije. Drugim rečima, bila je za trećinu manja od kupovne moći prosečnog stanovnika EU. Kada se po nivou potrošnje Hrvatska upoređuje sa Nemačkom, vidi se da prosečan Nemac ima gotovo dvostruko veću kupovnu moć od prosečnog Hrvata. U poređenju sa potrošnjom prosečnog građanina Luksemburga, najbogatije članice EU, Hrvati imaju upola manju kupovnu moć, prenosi portal "Index".

Hrvatski prestigle sve nove članice osim Bugarske

 

Željko Lovrinčević iz zagrebačkog Ekonomskog instituta, ističe da je za Hrvatsku mnogo veći problem trebalo da bude to što su tu zemlju po visini potrošnje po stanovniku prestigle sve nove članice EU u tranziciji osim Bugarske, koja je i po kriterijumu stvarne pojedinačne potrošnje na poslednjem mestu u EU.

- Podaci Eurostata pokazuju veliki zaostatak Hrvatske u odnosu na druge nove članice EU. Hrvatska jednostavno ima nisku proizvodnju rada, nedostaju nam industrija i tehnologija, kao i strana ulaganja. Sveli smo se na rentu koju eksploatišemo tri meseca u godini, a tu nekog napretka nema - objašnjava Lovrinčević za "Index".

Svi su mnogo više podelili plate

 

On je upozorio da su druge istočnoevropske članice EU proteklih godina mnogo više povećale plate u odnosu na Hrvatsku, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru, a sve s ciljem da bi zaustavile odliv stanovništva u razvijenije članice Unije.

Hrvatski problem ostaju i velika davanja državi, posebno u segmentu doprinosa i potrošnih poreza - PDV-a i trošarina, a naročito u području parafiskalnih nameta.

- Sa ovakvom ekonomskom strukturom ne možemo da napravimo iskorak. Sledeća vlada moraće kao cilj da postavi da se prestigne Rumunija. To možda zvuči bogohulno, ali to je sada naša realnost - poručuje Lovrinčević.

Video: Vučić: Iznenađujuće dobra vest, nismo očekivali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    21. jun 2020 | 12:39

    Kada su šuntavi. Imaš Slavoniju koja može da hrani pola Evrope i centralni deo zemlje dušu dao za industriju. Primorje ne čačkaš ali razvijaš luke i pomorski saobraćaj. Ali džabe, imaju isti problem kao i mi, kraducka se i kapitalizam uzima svoje...

  • Перагеније

    21. jun 2020 | 13:39

    Чак и да имају било какву производњу, не би много помогло - добити државу крајем 20. века би било као када би понављач у основној школи добио диплому факултета под старост. Они постоје САМО на фону мржње према Србима - како би покатоличењаци заборавили и презрели своје порекло. Сада када нема ко да буде покатоличен, И ТАКО ТРЕБА ДА ОСТАНЕ, они ће једноставно нестати.

  • miro

    21. jun 2020 | 12:32

    Da nije pomoci EU ove sve siromasne zemlje u EU bi propale

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>