• 0

Čija je na kraju feta? Grčka strasno brani svoj sir, EU to podržava, Danska mora na sud

Feta sir ima oznaku zaštićenog geografskog porekla u EU od 2002. godine i može da se proizvodi samo u Grčkoj

  • 0
feta

Foto: Pixabay

U jeku pandemije, krize i pada turizma, od kojeg Grčka primarno zavisi, ta zemlja je prošle nedelje našla vremena i da se podrobnije pozabavi feta sirom i njegovom zaštitom.

Naime, Grčka je prošle nedelje zvanično zatražila od EU da krene s pravnim postupcima protiv Danske, koja je "meta" godinama unazad, zbog navodnog prisvajanja grčkog feta sira.

Podsetimo, krajem novembra 2019. EK je tužila Dansku da proizvodi i izvozi beli sir van granica EU, na neadekvatan način, odnosno bez oznake "feta".

"Feta je prepoznatljiv, tipičan grčki proizvod", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Grčke i dodalo da je Danska "odbila da sarađuje" sa propisima Evropske unije. Iz Atine poručuju da je to omogućilo ovoj skandinavskoj zemlji da pravi "imitaciju fete" i izvozi je u zemlje koje nisu članice Evropske unije.

Tokom 2005. godine, Evropski sud pravde odbio je žalbu Nemačke i Danske, podržanu od strane Francuske i Velike Britanije, kojom bi bilo ostvareno pravo njihovih proizvođača da nastave s korišćenjem imena "feta" za beli sir, salamurom natopljen sir proizveden u tim zemljama.

Video: Ekipa Telegrafa vam otkriva kako je zapravo preći granicu sa Grčkom ove sezone

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke