• 1
 ≫ 

Prvi znak oporavka: Dve privredne grane konačno idu uzlaznom putanjom

 ≫ 

Ipak, sliku kvari i dalje visoka nezaposlenost širom Evrope, posebno među mladima

  • 1
evro, evrozona, zona evra, EU

Foto: Shutterstock

Ekonomski pad u evrozoni je sve blaži u junu, tačnije situacija se popravlja, pokazale su današnje analize. PMI indeks, koji meri aktivnost u proizvodnji i uslužnim delatnostima evrozone, popeo se na 47,5 u junu, što je značajan pomak u odnosu na rezultat iz maja kada je bio 31,9. Ekonomisti Rojtersa su prognozirali da će PMI u maju biti 42,4.

Poslovna aktivnost u okviru jedinstvene valute dostigla je tromesečni maksimum u maju, a konačni kompozitni PMI (koji uključuje i proizvodnju i usluge) došao je na 31,9, u odnosu na 13,6 koliko je bio u aprilu.

Juče su fleksibilni podaci o poverenju potrošača prema evrozoni i šire, Evropskoj uniji, pokazali dodatno poboljšanje u junu. Ipak, nedavni podaci o nezaposlenosti poslali su svetu zabrinjavajuću sliku, posebno kada je reč o mladima.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    23. jun 2020 | 13:44

    Mladi nisu nesto posebno zainteresovani da rade u EU zemljama,ili rade na crno i primaju socijalnu pomoc,veca primanja...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>