• 0

Nemačke firme posluju globalno: Šta će biti s radnicima iz celog sveta posle ove drastične odluke?

U proizvodnom sektoru, najmanje će putovati zaposleni u farmaceutskim kompanijama, zatim u firmama koje proizvode računare

  • 0
Heathrow Airport, Hitrou aerodrom, aerodrom, putnici, maske, terminal, torba, kofer, prtljag, putovanja

Foto: Tanjug/AP

Čak 57 odsto nemačkih kompanija će verovatno trajno smanjiti poslovna putovanja, što je posledica krize korona virusa, pokazuje novo poslovno istraživanje ekonomskog instituta IFO.

Najpogođenije su proizvodne kompanije, od kojih 64 posto namerava da smanji službena putovanja, a sledi sektor usluga sa 60 procenata, navodi se u saopštenju IFO instituta, dostavljenom Tanjugu.

"Neki sektori će još dugo osećati posledice korona krize, uključujući avio-saobraćaj, železnice, hotele i restorane", kaže istraživač u IFO-u, Stefan Sauer. Dodaje da su manje pogođeni neki drugi sektori, poput trgovine, sa 39 procenata, i građevine sa 29 procenata.

U proizvodnom sektoru, najmanje će putovati zaposleni u farmaceutskim kompanijama zbog verovatnog smanjenja poslovnih putovanja za 80 procenata, zatim u firmama koje proizvode računare (77%), u onima koje proizvode staklo i keramiku (72%), kao i u hemijskim i kompanijama za proizvodnju pića (po 71 procenat).

Značajno smanjenje službenih putovanja planiraju i pružaoci IT usluga i konsultanti za menadžment, za po 80 procenata, zatim istraživačke i kompanije za razvoj, za po 74 procenta, kao i advertajzing i agencije za istraživanje tržišta, za po 72 procenta.

U trgovinskom sektoru, najviše su pogođeni trgovci na veliko, pri čemu 46 odsto kompanija najavljuje planove za smanjenje poslovnih putovanja. Među trgovcima na malo ta cifra iznosi 31 procenat, navodi se u saopštenju IFO instituta.

Video: Sve karte namenjene za prodaju su rasprodate: Počeli letovi s niškog aerodroma

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari