• 0

Spornog lososa nema u domaćim marketima, nema ni listerije

Potiče iz Norveške, a rok trajanja mu je 25. avgust 2020

  • 0
losos Losos / Foto: Pixabay

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede saopštila je da sporni zamrznuti file lososa, u kojem je prema navodima hrvatskog resornog ministarstva ustanovljano da sadrži opasnu bakteriju listeriju i da potiče iz Srbije, nije distribuiran na tržište naše zemlje.

"Uvidom u rezultate ispitivanja gotovog proizvoda, kao i briseva opreme i prostorija u proizvodnom objektu, utvrđeno je nema prisustva listerije", piše u nalazu inspekcije.

Naime, Uprava za veterinu Srbije je dobila od Evropske komisije, kroz Sistem brzog obaveštavanja za hranu i hranu za životinje - RASFF, 22. juna zvanično obaveštenje koje je označeno kao hitno, o nalazu listerije u zamrznutom dimljenom lososu izvezenom iz Srbije u Hrvatsku.

Veterinarska inspekcija je izvršila kontrolu objekta za preradu ribe i prateće dokumentacije, gde je utvrđeno da je celokupna količina proizvoda "Losos filet dimljeni finišima" od 400 kilograma, izvezena u Hrvatsku, u pakovanjima od 200 grama.

Losos, inače, potiče iz Norveške, a rok trajanja mu je 25. avgust 2020, navodi se u objašnjenju srpskih inspektora i dodaje da proizvod nije distribuiran na tržište Republike Srbije. Proizvod je povučen sa tržišta Hrvatske, a o preduzetim merama i aktivnostima Uprava za veterinu obaveštena je i EK.

Video: Naručio je telefonom namirnice, a onda je dron obavio nabavku

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>