• 0
 ≫ 

Zemlja u kojoj svi žele da ostare, raj za penzionere: Zauzela je prvo mesto na listi, a evo i zašto

 ≫ 

Prema podacima jedne finansijske firme, Florida je najbolja za život penzionera, ali bi pre odluke o preseljenju svakako trebalo razmotriti neke faktore

  • 0
florida Florida / Foto: Pixabay

Najbolja savezna država SAD za život penzionera je ujedno i ona koju dobar deo Amerikanaca želi da izbegne, barem za sada, a to je Florida. Ovaj zaključak nije izveden nasumično, rezultat je studije koju je sprovela grupa "Blacktower Financial Management".

Otprilike 25 odsto stanovništva Floride ima 60 godina ili vše, a najviše im odgovaraju prelepe plaže i toplo vreme. Prosečna cena kuće je 252.000 dolara, a životni vek na Floridi je 80 godina, pokazala je pomenuta studija.

Ova država okupana suncem sada je na prvom mestu, ali je 2019. bila na 9, na listi najboljih mesta za život, za penzionere, u SAD.

Trenutno, Amerikanci ne žele da privire tamo zbog visokog procenta zaraženih virusom korona, što je guverner i potvrdio prošle nedelje. Među ostalim zemljama u kojima se Covid-19 opet rasplamsava su i Oklahoma, Teksas, Ajdaho i Južna Karolina. Što se tiče Floride, više od 98 hiljada rezidenata je pozitivno na virus, a zabeleženo je oko 3.000 smrtnih ishoda.

Ipak, jednom kada pandemija definitivno prođe, ova zemlja ponovo postaje raj za starije građane. Na pomenutoj listi, odmah iza Floride nalaze se Minesota, Ajova, Ohajo, Teksas, Viskonsin, Nebraska, Pensilvanija, Ilinois, Ajdaho. Prosečna kuća najmanje košta u Ajovi (154,727 dolara) i Ohaju (153,593 dolara). Na Floridi trenutno živi više od 5 miliona ljudi starijih od 60 godina.

florida Majami / Foto: Pixabay

Lista je takođe pokazala da je najgora zemlja za penzionere Aljaska, zbog visoke stope kriminala, između ostalog. Životni vek je najduži na Havajima, a Misisipi je cenovno najbolji za starije građane, zbog povoljne hrane i nekretnina. Zapadna Virdžinija ima najniže prosečne cene kuća.

Iako ovo rangiranje može biti od koristi, to je samo jedan dodatni korak u traženju idealnog mesta za život, nakon odlaska u penziju. Dalje treba imati u vidu porez na dohodak i imovinu, blizinu porodice, način života i zabave. Drugi faktor je zdravstvena zaštita i blizina ustanova koje se bave određenim zdravstvenim problemima. 

Video: Firma Ilona Maska lansirala novi kontigent satelita u svemir

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>