• 8
 ≫ 

Upravo je objavljena prognoza koja se čekala: Svet tone dublje, ništa od privrednog rasta i BDP

 ≫ 

Ekonomske prognoze još gore

  • 8
MMF, Kriza, finansije Foto: Shutterstock

MMF je upravo objavio svoju novu prognozu u kojoj najavljuje dublju svetsku recesiju zbog rastuće pretnje od koronavirusa.

Međunarodni monetarni fond smanjio je svoje izglede za svetsku ekonomiju razorenu korona virusom, projektujući znatno dublju recesiju i sporiji oporavak nego što je predviđao pre samo dva meseca.

MMF sada procenjuje da će globalni pad ove godine iznositi 4,9 posto, u odnosu na pad od tri procenta, koliko je predviđao u aprilu.

- Pandemija Kovid-19 imala je negativniji uticaj na ekonomsku aktivnost u prvoj polovini 2020. godine nego što je predviđano, a očekuje se da će i oporavak biti postupniji nego što je ranije prognozirano - navodi se u ažuriranom izveštaju MMF-a "Svetski ekonomski izgledi".

Fond je takođe oborio prognozu BDP-a za 2021, i sada očekuje stopu rasta od 5,4 procenta u odnosu aprilsku projekciju od 5,8 posto.

Ova finansijska institucija sa sedištem u Vašingtonu objasnila je da su naniže revidirane procene posledica mera socijalnog distanciranja koje će u zemljama verovatno ostati na snazi i u toku druge polovine godine, što pogađa produktivnost i lance snabdevanja.

Fond takođe predviđa da će globalni javni dug premašiti 100 procenata BDP-a u ovoj godini.

Prema osnovnom senariju MMF-a, globalni javni dug dostići će istorijski record u 2020. i 2021. godini, od 101,5 posto BDP-a, odnosno 103,2 procenta BDP-a, respektivno. Pored toga, prosečan ukupan fiskalni deficit će porasti na 13,9 odsto BDP-a ove godine, što je za 10 procentnih poena više u odnosu na 2019.

- Strmi pad aktivnosti praćen je katastrofalnim udarom na globalno tržište rada - naveo je MMF, napominjući da će globalni pad radnih sati u drugom kvartalu verovatno biti ekvivalentan gubitku od preko 300 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom.

U ažuriranom izveštaju nisu date procene očekivanog pada u svim zemljama sveta pojedinačno, pa ni za Srbiju, već samo za vodeće svetske ekonomije.

Tako sada predviđa pad američke privrede od od 8,0 posto u ovoj godini, umesto pada od 5,9 procenata koliko je prognozirao u aprilu.

Fond takođe očekuje dublji pad evrozone, od 10,2 odsto u 2020. godini, a Brazilu, Meksiku i Južnoj Africi prognozira recesiju od 9,1, 10,5 i 8,0 posto, respektivno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    24. jun 2020 | 16:49

    BIOLOSKI RAT NAM RAZARA I SRCE I DUSU -BICE OVO SVETSKA EKONOMSKA KRIZA GORA OD ONE 1929 GODINE DEPRESIJE !!! AKO SE NESTO HITNO NE URADI BICE OVO PROPAST KAPITALIZMA!!

  • JACA ♎

    24. jun 2020 | 17:42

    Pa šta?! Dosta tog terora rasta BDP, ionako služi da bogati budu još bogatiji, da zgrnu koju milijardu više! Običan svet će živeti normalno kao i do sada. Od svetskog rasta, važnije je da se sačuvaju životi i da nestane taj virus, koji je, ubedjena sam, ionako veštački izazvan, pa se "malo" oteo kontroli.

  • Ah taj svet

    24. jun 2020 | 16:02

    Kod nas raste mi smo naj. 💪🤷‍♂️🤣🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>