• 2
 ≫ 

Koliko košta povratak na Volstrit? Bankarima se već vrti u glavi

 ≫ 

Očekuje se dolazak između 150.000 i 300.000 zaposlenih na Menhetn sledeće nedelje

  • 2
Volstrit, Wall Street Foto: Tanjug/AP

Nakon tri meseca karantina, zaposleni na Volstritu se spremaju za povratak u kancelarije. Ali, zaštita radnog mesta od virusa korona neće biti jeftina.

Klime moraju biti opremljene boljim filterima i unositi više spoljnog vazduha, a osim toga, svaka wc šolja mora da ima poklopac kako bi širenje korone bilo svedeno na minimum. Na ulazima prostorija moraju biti postavljene pokrivene kante za smeće, a one se takođe moraju nalaziti na izlazu - tu će zaposleni bacati maske.

Ali, to je samo vrh ledenog brega. Bankare, brokere, analitičare i sve ostale, čeka još mnogo izmena kada se vrate na posao. Od svih finansijskih kompanija, kao i od korporativne Amerike, očekuje se da preduzmu sve potrebne mere kako bi zaštitile osoblje, ali i okruženje.

Sve u svemu, prema oceni firme "Deloitte Consulting", iznos novca koji kompanije troše na svakog zaposlenog na Vol stritu - mogao bi da skoči za 50 odsto. Ipak, podneće taj trošak, jer im je važno da se ljudi vrate na posao. Regularno, kompanije najčešće potroše između sedam i 12.000 dolara godišnje, po zaposlenom.

Dakle, za 10.000 zaposlenih to bi značilo dodatnih 60 miliona dolara za 12 meseci, kako bi bili sigurni da su radni prostori maksimalno obezbeđeni. Sve najveće američke banke imaju najmanje toliko osoblja u Njujorškom metropolitanskom području. "Goldman Sachs Group Inc." i "JPMorgan Chase & Co." polako vraćaju radnike na posao.

Očekuje se povratak između 150.000 i 300.000 zaposlenih na Menhetn sledeće nedelje, kada grad uđe u drugu fazu svog ponovnog otvaranja.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    25. jun 2020 | 08:57

    STA CE BITI SA KLIMA UREDJAJIMA U ZGRADI KOJI SU PRENOSIOCI VIRUSA!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>