• 3

Mini "šenžen" zona ili mini "šengen" zona? Kako se kaže tačno i šta koja znači?

Grenel nije objasnio svoju paralelu, odnosno šta bi takva zona značila u slučaju ekonomskih odnosa tzv. Kosova i Srbije

  • 3
Ričard Grenel, Beograd, Priština, Nemačka, CIA Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

"... Da se koncentrišemo na ekonomske odnose i da se kreira "mini Šenžen zona", izjavio je specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Mini šenžen zona ili mini šengen, šta je tačno izgovorio Grenel kada je govorio o novim ekonomskim planovima i ekonomskih odnosa tzv. Kosova i Srbije?

Za "mini šengen" smo svi čuli i ideja je poznata, međutim, termin "šenžen" stvorio je zbrku u javnosti, ali i među strukom sa kojima je Telegraf Biznis razgovarao. Najkraće rečeno, prva se odnosi na zonu slobodne trgovine, a druga na zonu koja bi spojila Srbiju i tzv. Kosovo.

Šta su specijalne ekonomske zone?

Specijalne ekonomske zone (SEZ) označavaju različite oblike privrednih zona. Ono što im je zajedničko jeste da predstavljaju geografski ograničene oblasti u kojima se regulativa koja se odnosi na poslovanje i trgovinu razlikuje u odnosu na ostatak zemlje. Po pravilu, poslovno okruženje u SEZ je liberalnije, dok su administrativne procedure efikasnije. U njima postoji jedinstvena uprava ili administracija, i uglavnom se primenjuju zajednička carinska pravila.

Ideja SEZ je unapređivanje poslovnog okruženja kako bi se, u okviru zona, pokrenuo i ubrzao rast privrede. Upravo zbog toga, brojne države širom sveta otvaraju SEZ kako bi privukle strane investicije, povećale zaposlenost i podstakle izvoz. Kako bi privukle strane kompanije i investicije, u okviru ovih zona najčešće postoje različiti fiskalni podsticaji, kao i olakšano registrovanje i poslovanje kompanija.

Mini Šengen -  slobodno kretanje robe, ljudi i kapitala

Privredna Komora Srbije već duže vreme se zalaže za istu i apeluje na vlade regiona da se napravi jednistveni ekonomski prostor koji bi "pogurao" procedure kako bi se obezbedilo da ovaj region bude što atraktivniji za poslovanje, ne samo za investiranje spolja, već i poslovanje u samoj zoni.

Mini Šengen predstavlja zapadnobalkansku verziju jedinstvenog tržišta i trebalo bi da omogući slobodno kretanje robe, ljudi, usluga i kapitala. Samim tim, građani Zapadnog Balkana imali bi pravo da se presele i zaposle u bilo koju od država članica ovog sporazuma.

Pored značaja koji bi Mini Šengen imao za ekonomiju i zapošljavanje, mladima bi omogućio da olakšano putuju i da u regionu koji karakterišu nacionalizmi, rade na razbijanju stereotipa i predrasuda.

Stvaranje Mini Šengena trebalo bi da ubrza rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, ali i u unapređivanje saradnje.

Treba napomenuti i da su zapadnobalkanske regionalne integracije i podrška "Mini Šengenu", kao i spremnost za pomoć daljem jačanju srpske ekonomije i bilateralnih trgovinskih i investicionih veza sa SAD, obeležili su razgovor Marka Čadeža sa Dejvidom DeFalkom, zamenikom pomoćnika sekretara za trgovinu tokom boravka u Vašingtonu. 

Mini Šenžen - primer kako to radi Kina

Ekonomska zona, trgovina Foto: Shutterstock

Specijalna ekonomska zona Šenžen osnovana je u maju 1980. godine i prva je posebna ekonomska zona u Kini, nakon koje je uspostavljeno još pet posebnih ekonomskih zona.

Mnogi proizvođači orijentisani prema izvoznim tržištima proizvode i sastavljaju robu u toj zoni.

Svetska banka u jednom izveštaju navodi da su karakteristike te zone široka politička i institucionalna autonomija, javno -privatno partnerstvo i velike strane direktne investicije, kao i veliko ulaganje kineske dijaspore.

Reč o specijalnoj ekonomskoj zoni, prvoj od četiri specijalne ekonomske zone formirane krajem sedamdesetih godina sa specifičnim ciljevima.

Zone su izgrađivane na četiri osnovna principa – da se izgrađuju oslanjajući se na privlačenje i korišćenje stranog kapitala; da prvenstvene ekonomske forme budu zajednička kinesko-strana ulaganja, ali dovođenje firmi koje su u potpunosti u stranom vlasništvu; da se iz zona što više izvoze i da se ekonomske zone zasnivaju na tržišnim zakonitostima.

Još uvek nije poznato šta bi tačno podrazumevala Grenelova zona u našem slučaju, jer nije bilo dodatnih detalja, ali postoji širok dijapazon mogućnosti za olakšavanje i podsticanje poslovanja, ulaganja i zapošljavanja ukoliko zaista dođe do njenog otvaranja. Imajući u vidu da je Grenel pomenuo „mini Šenžen“, jasna je referenca na SEZ koje postoje i funkcionišu u Kini.

Ovako je otpilike Grenel govorio:

- Smatramo da je to veoma dobra ideja, da kreiramo nova radna mesta u regionu, i da pokušamo da spojimo strane ekonomski, trgovinski -  rekao je Grenel.

On je dodao da tek posle toga mogu da dođu na dnevni red politička pitanja, kao drugi korak.

Grenel nije objasnio svoju paralelu, odnosno šta bi takva zona značila u slučaju ekonomskih odnosa tzv. Kosova i Srbije, da li je reč o nekakvoj ekonomskoj uniji ili samo tesnim ekonomskim odnosima.

Video: Trampov specijalni izaslanik: Takse moraju biti ukinute, povlačenje priznanja zaustavljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raska

    25. jun 2020 | 12:14

    KOSOVO I METOHIJA SU SRCE SRBIJE!! TACKA!!

  • Tako treba

    25. jun 2020 | 15:04

    Može al ko u Honkongu sve naše vojska polocija granica i sud tako jedino

  • Jelena

    25. jun 2020 | 16:08

    Može sl sve naše granica so alvanije naš vojska i policja i sno mgu da imaj sano vido steken autonmije

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>