• 2
 ≫ 

Svetska senzacija uplovila u Gruž: Ime vlasnika se vešto krije, mada je povezuju sa Džefom Bezosom

 ≫ 

Jahta pleni luksuzom, a visoka je čak 32 metra, kao tri autobusa "Londonera"

  • 2
Flying Fox jahta, Džef Bezos Foto: Youtube/SuperYacht Times, Tanjug/AP

U dubrovačku luku Gruž juče je uplovila mega jahta "Flying Fox", duga 136 metara. Iako je to više puta demantovano, jahta se povezuje sa najbogatijim čovekom sveta, Džefom Bezosom, vlasnikom Amazona.

Prema dostupnim informacijama, jahta je u Dubrovnik stigla iz Tivta, a potom je krenula prema Cavtatu. Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, pri dolasku u Gruž na jahti je bila samo posada, dok se dolazak vlasnika broda tek očekivao. Zasad nije poznato koliko dugo će ova velelepna jahta ploviti hrvatskim vodama.

Dolaskom "Flying Foxa" u Hrvatsku započela je realizacija najave dolazaka oko stotinu mega jahti na tamošnju obalu ovog leta. Naime, korona je poremetila planove vlasnika jahti koji su, umesto u Italiji ili Španiji, odlučili da letnju sezonu započnu u Hrvatskoj. Reč je o jahtama u privatnom vlasništvu, ali i onima koje su namenjene za čarter.

"Flying Fox" je na Mediteran stigla iz Indijskog okeana, a potom je kroz Suecki kanal preko Turske i Crne Gore, doplovila u hrvatske teritorijalne vode. Ova jahta je prvi put kod naših komšija i jedna je od najvećih koja je uplovila u neku od hrvatskih luka.

U narednom periodu bi u hrvatske vode i luke trebalo da uplovi još deset od 20 najvećih mega jahti na svetu.

Ali, ko su njihovi vlasnici i ko na njima plovi je najveća, strogo čuvana tajna. Iako se na mnogim specijalizovanim internet stranicama navodi da nedelju dana iznajmljivanja "Flying Foxa" košta 3,5 miliona evra, taj brod, kako saznaje Jutarnji list, uopšte nije namenjen za zakup, već ga koristi samo njegov vlasnik.

Reč je o jahti koja je spuštena u more 2019. godine, a sagrađena je u nemačkom brodogradilištu "Lürssen", gde se vodila pod šifrom Projekt Shu. Ima četiri palube i 7.000 m2. Vredi oko 400 miliona dolara, a upravo je Bezos "osumnjičen" da je toliko platio za nju. Nakon što je izašla na more, odmah je postala svetska senzacija.

U nekoliko intervjua, Mark Berimen, dizajner enterijera jahte, tvrdio je da je njen vlasnik aktivno nadzirao izgradnju i dao lični pečat njenom izgledu. Ipak, nikad mu se nije omaklo da otkrije i ime vlasnika. Jedino je poznato da jahtom upravlja najpoznatija svetska brokerska kuća za jahte "Yacht Imperial", sa sedištem u Monaku.

Jahta pleni luksuzom, a visoka je čak 32 metra, kao tri autobusa "Londonera". Ima 11 apartmana veličine 100 m2, u koje staje 22 gostiju, zatim ima 25 kabina za 54 člana posade. Članovi posade su uglavnom bivši pripadnici britanskih specijalnih vojnih jedinica.

Vlasnik broda smatra da su oni zbog svoje fizičke spremnosti i discipline najpogodniji za taj posao.

Flying Fox jahta Printskrin: Youtube/SuperYacht Times

Na brodu se našlo mesta i za nekoliko teretana, prostor za jogu, zimski vrt, ronilački centar sa baro komorom. Tu je i bazen (12 metara) u kojem se dubina reguliše prema zahtevu korisnika. Jahta ima i dva helidroma, veći i manji.

Na veći može sleteti i civilni helikopter Airbus H175, a kada nije zauzet - namenjen je za održavanje zabava i služi kao plesni podijum. Gosti na brod mogu doći i manjom podmornicom, koju mogu parkirati u unutrašnjosti broda.

Vlasnik broda na njemu ima i svoju kancelariju, za koju je izričito tražio da nema pogled na more. Dizajnerima je rekao da bi ga more samo dekoncentrisalo u poslu. Deo posade čini i 5 kuvara, a maksimalni kapacitet dve kuhinje je isporuka 246 obroka dnevno.

Video: Luksuzna super jahta Yas u Porto Montenegru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>