• 0

Osim zlata, i američki dolar voli krizu: Investitori ga smatraju sigurnim utočištem

Na jačanje ove valute uticali su razni trenutni faktori

  • 0
Dolari, novac Foto: Tanjug/AP

Američki dolar je danas porastao usled niza faktora, počev od zaoštravanja trgovinskih tenzija do strahovanja od drugog talasa korona pandemije, koji su podstakli tražnju investitora za valutama koje se smatraju sigurnim utočištem.

Dolarski indeks, koji prati kretanje dolara prema korpi glavnih svetskih valuta, ojačao je za 0,1 posto, na 97,30 poena, mada je i dalje ispod najvišeg nivoa ostvarenog u 2020.godini, od blizu 103 poena, koji je zabeležen krajem marta, javlja Rojters.

"Mnoštvo loših vesti o širenju virusa dovelo je do velike rasprodaje rizične imovine, tako da se volatilnost ponovo vratila na finansijska tržišta", napominju analitičari Dojče banke.

Evro se prema američkoj valuti povukao na nivo od 1,1242 dolara, a britanska funta je pala na 1,2410 dolara.

Ponovni rast slučajeva zaraze korona virusom širom sveta potpirio je strahovanja da je ugrožen ekonomski oporavak u obliku latiničnog slova V, koji je na tržištima predviđan.

MMF je u sredu dodatno povećao prognozu globalnog ekonomskog pada za 2020. godinu, predviđajući veće štete od pandemije nego što se ranije očekivalo.

Na pogoršanje raspoloženja na tržištima uticala je i vest da Vašington razmatra promenu tarifa za razne evropske proizvode zbog spora između dva trgovinska partnera, koji se odnosi na proizvođače aviona i avio-delova.

Kanadski dolar se spustio prema američkoj valuti na 10-dnevni minimum, nakon što je Kanada postala prva zemlja koja je izgubila AAA kreditni rejting usled ogromnog rasta državne potrošnje zbog pandemije.

Robno zavisne valute, koje su prethodno ojačale podržane oporavkom cena nafte i drugih sirovina, takođe su pale. Australijski dolar je potonuo, drugi dan uzastopno, na 0,6861 američkih dolara.

Video: Sa Svetim pismom u ruci ispred spaljene crkve svetog Jovana: Tramp se obratio Americi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>