• 15

Srbi kažu kaladont umesto pasta za zube, koriste žilet, a selotejp je svaka traka: Šta se krije iza?

Od kaladonta do imalina...

  • 15
Četkica za zube Foto: Pexels / George Becker

Koliko puta ste rekli kaladont, umesto pasta za zube, možda i ne znajući da je ta reč zapravo naziv brenda za oralnu higijenu? Reč je o "Kalodontu" (kalos na grčkom znači lep, a odontos - zub). Da, neke svetske marke su toliko "jake", da su njihova imena maltene postala reči u srpskom jeziku.

Primera radi, u svakodnevnom govoru koristimo reč žilet, dok je "Džilet" (na francuskom: Žilet) naziv za brend brijača i drugih proizvoda za ličnu negu. Sam predmet, zamišljen kao nožić za jednokratnu upotrebu, ime je dobio po Amerikancu Kingu Džiletu.

Pored toga, nije svaki flaster Hanzaplast, ali ga tako doživljavamo. Ovaj brend je nastao u okviru nemačke kuće "Beiersdorf" i slovi za flaster najvišeg kvaliteta, pa smo ga tako prisvojili kao sinonim. Možda niste znali, ali digitron nije sinonim za kalkulator, već je "Digitron" firma iz mesta Buje (Hrvatska), koja je prva u Evropi (1971.) proizvela džepni računar.

Gotovo svako pakovanje za mleko ili jogurt nazivamo tetrapak (firma "Tetra Pak"), zatim frižider, kao reč kojom nazivamo hladnjak, takođe je izvedena iz naziva kompanije "Frigidaire". Traka za lepljenje, odnosno selotejp, zvuči poznato? Da, radi se o proizvođači "Sellotape".

Osim toga, nije svaki stik za usne labelo. "Labello" je brend, tako da je druga opcija "balzam za usne". Mislili ste da je bikini model kupaćeg kostima? Ne, ovaj izraz se ustalio zbog popularne marke "Bikini". I dobro je znati da nije svako sredstvo za čišćenje kuće - vim, već je "Vim" takođe firma.

Zanimljivo je i ovo, ime Aspirin je skovala kompanija "Bayer", kako bi označila lek na bazi acetilsalicilne kiseline. Dakle, nije svaka tableta za glavobolju sličnog sastava - aspirin. Budući da je izvorno, aspirin uvek onaj koji je proizveo "Bayer", ne bi bilo ispravno da u apoteci zatražite "Bajerov aspirin".

Takođe, usvojili smo reč imalin, za svako sredstvo kojim se premaže obuća. Međutim, to nije ispravno, jer je "Imalin" firma koja proizvodi kreme, odnosno paste za održavanje i sjaj cipela. Primera sigurno ima još, ali su ovo neke reči koje najčešće koristimo u svakodnevnom govoru.

Video: Članovi benda Orthodox Celts iskoristili vanredno stanje za svoj novi proizvod - pivo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    29. jun 2020 | 12:15

    Da i cim je auto terenac srbi ga zovu Džip, a to je Marka Jeep :-)

  • Oki

    29. jun 2020 | 10:10

    Ali srbi kazu i tata i mama a ne sto zapad namece roditelj 1 i roditelj 2, i jos mnogo stvari i danas voditelji na tv- u grese i pogresno izgovarajunoge reci al to nije bitno bitno da ima silikone...cuvajmo svoje pismo i svoju veru i ne dajmo na sebe....

  • ssss

    29. jun 2020 | 13:25

    Izvinjavam se, ali u Francuskom jeziku ne postoji slovo dž. Njihov je žilet, a ne džilet.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>