• 3

Bacili lopate i krampove: Rudari jamskih rudnika Resavice posle tri decenije dobili mašinu

Proizvodnja će biti uvećana, rentabilnost rada bolja

  • 3
Rudnik Resavica

Foto: JPPEU Resavica

U devet jamskih rudnika uglja JP PEU "Resavica", posle tri decenije, krampovi i lopate povlače se iz upotrebe i u proizvodnju uvode mašine, koje rudari zovu ,"kombajni". Prva iskustva rudara govore da mašina menja desetak rudara u oknu, olakšava rad, a dnevno će rudnik napredovati do desetak metara u ugljenom sloju, dok je sada to do dva metra.

- Prva mašina već radi u rudniku ,,Soko" i daje odlične rezlutate, a tokom sledeće nedelje mašinsko kopanje uglja počinje u rudnicima ,,Rembas" i ,,Štavalj". U toku je nabavka još jedne mašine za ,,Štavalj", a zatim početak realizacije robnog kredita Češke vlade, koji takođe predviđa nove mašine za otkopavanje uglja i široko čelo za rudnik ,,Rembas". Praktično povlačimo lopate i krampove, kao glavne alatke za kopanje uglja, što ima višestruki značaj. Pre svega, rudari su daleko bezbedniji u uslovima rada mašina. Proizvodnja će biti uvećana, rentabilnost rada bolja. Cilj nam je milion tona uglja iz jamskih rudnika, a posle toga nova ulaganja i povećanje proizvodnje - izjavio je generalni direktor Marko Vuković.

Jamski rudnici uglja do pre nekoliko godina bili su predviđeni za zatvaranje, ali je prevagnula politika za budućnost jamskih rudnika i od planova za gašenje rudnika prešlo se na reorganizaciju i realizaciju ciljeva za budućnost koji omogućavaju rad rudnicima i život u naseljima za više decenija.

- Sadašnja proizvodnja je 500 hiljada tona. Kod nas je prisutan manuelni rad i finansijska realizacija je na niskom niovu, ali sa novom mehanizacijom sve se menja u smislu kapaciteta, nivoa proizvodnje i bezbednosti rudara, ističe Vuković.

Video: Čudo se dogodilo: Pronađen dvostruki dijamant star 800 miliona godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Resavov

    25. jun 2020 | 15:29

    I vreme je da se modernizuje proizvodnja Ovi rudnici su tu jos iz vremena Obrenovica Sadasnja vlada ih modernizuje i brine o rudarima i njihovom standardu. Rudarski zivot nije lak i rad je naporan i tezak. Da nam zive nasi rudari sirom Srbije.

  • Jagodinac

    25. jun 2020 | 19:55

    E braco drugovi koliko je svega i svacega ukradeno i preskupo placeno na masinu se ugradili jedno 30 posto to je trebalo jos pre 30 godina da se uradi i da se pritegne da se ne krade toliko bili bi rudnici sa dobrim platama da ne daje drzava

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>