• 2

Da li morate da nastavite da plaćate kredit posle 1. jula? Ne, ali zavisi od jednog uslova

Bankama je omogućeno da pored moratorijuma kao obavezne olakšice, ponude klijentu i druge olakšice u vezi sa otplatom obaveza, poput dužeg trajanja zastoja

  • 2
kredit, rate, kamate

Foto: Shutterstock

Onima koji su prihvatili moratorijum, a takvih je 90 odsto u Srbiji, isti ističe za pet dana. Zbog toga se postavlja pitanje da li zaista postoji mogućnost o kojoj se šuška poslednjih dana, a to je da banke produže ovu opciju.

Prema našim saznanjima, još nema zvanične odluke, i verovatno je na nivou države kao takve neće ni biti, ali kako nam je potvrđeno, ostavljena je mogućnost da banke to samoinicijativno dogovore sa svojim klijentima. Kako je i sama mera merena tako da pomogne privremeno privredi i građanima oko isplate svojih obaveza, pretpostavka je da ona više i neće biti potrebna, bar ne za sve. Posebno što je, kako nam je rečeno, to samo jedna mera iz ekonomskog paketa.

Šta to zapravo znači pitali smo Narodnu Banku Srbije (NBS).

- Moratorijum uveden propisom Narodne banke Srbije podrazumeva zastoj u otplati obaveza u trajanju od 90 dana, što po pravilu obuhvata tri mesečne rate dužnika. Кonkretna mera, uključujući i njeno trajanje, pažljivo je odmerena sa aspekta potencijalnih poteškoća sa kojima se građani i privreda mogu suočiti u izmirivanju svojih obaveza, kao i sa aspekta potrebe očuvanja finansijske stabilnosti. Uz niz drugih mera i aktivnosti preduzetih od strane Narodne banke Srbije i Vlade Republike Srbije, opravdano se očekuje da propisani zastoj u otplati obaveza na način na koji je propisan, olakša posledice krize izazvane virusom.

Podsećamo i da su banke u skladu sa Odlukom o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema imale na raspolaganju regulatornu mogućnost da, pored moratorijuma kao obavezne olakšice, ponude klijentu i druge olakšice u vezi sa otplatom obaveza, poput dužeg trajanja zastoja - rekli su u centralnoj banci za Telegraf Biznis.

Pogođenim sektorima obezbeđeni su povoljniji uslovi za kredite

Savet je da što pre razgovarate sa svojim bankarom/Foto: Pixabay

To praktično znači da je ostavljen propis da banke pojedinačno u skladu sa svojom politikom odluče da li će nastaviti sa ovom praksom.

Takođe, predstavnici banaka ali i same NBS su ranije isticali da su banke dobro kapitalizovane i likvidne, tako da odlaganje naplate potraživanja za najmanje tri meseca neće dovesti do poteškoća u njihovom poslovanju. Pitanje je sada međutim, da li će pristati na ovaj ustupak, ali zavisi dosta i od vaše kreditne sposobnosti i ažurnosti.

Osim što je ostavila prostor da banke donesu tu odluku, NBS ima mogućnost i da dodatno snizi referentnu kamatnu stopu, što bi dovelo do jeftinijih kredita. Kod nas su najzastupljeniji keš krediti, i moratorijum se najpre tražio za njih, ali i stambeni imaju velikog ušešća.

Naše banke možda mogu da prepišu i praksu iz regiona. Oko 350.000 građana i preduzeća u Hrvatskoj nada se i zvaničnoj potvrdi informacije da im je moratorijum produžen za još pola godine, dok u Crnoj Gori, na primer, još od aprila je cela odluka na bankama.

Za one kojima moratorijum ističe treba da znaju da postoje tri varijante vraćanja:

U ovom periodu, nastavljate da plaćate svoju obavezu, ali ovaj deo od 90 dana gde je kamata i glavnica, kamata se pripisuje glavnici i raspodeljuje linearno, a dok se vremenski rok trajanja kredita produžava za 90 dana. Takođe,  klijenti ako nisu u prethodnih 90 dana potrošili novac, i imaju za tri rate, mogu da dođu kod banke i kažu da žele da uplate za 90 dana koliko duguju i potom nastavljaju da plaćaju potpuno istu ratu. Treća varijanta koja je prisutna kod banaka je da ako neko nema za glavnicu, produžava se za 90 dana, ali može ako hoće da plati kamatu koja je bila u periodu od ova tri meseca. O tome opširnije u našoj posebnoj vesti OVDE.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uslovi

    25. jun 2020 | 16:22

    Koji bre uslovi , bolje je placaj sve redovno ako nemas sada kako ces posle , posle ce izvrsitelji da preuzmu stvar pa jos gore.

  • Oki

    25. jun 2020 | 16:46

    Koji uslovi pa nbs radi u korist banaka a ne gradjana.....jorgovanka svake godine smanjuje period otplate a ona prima milionce i ne vidis je vise

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>