• 1
 ≫ 

Koje zemlje su spremne za turiste, šta nude i ima li kazni za prekršaj karantina?

 ≫ 

U Italiji je putnicima iz EU, zajedno sa Britanijom, Andorom, Monakom, San Marinom i Vatikanom - dozvoljen ulazak u zemlju bez karantina počev od 3. juna, što je vlada opisala kao "proračunati rizik"

  • 1
Bali

Bali / Foto: Pixabay

Iako vlade širom sveta ne savetuju međunarodna putovanja još uvek, osim u slučaju nužde, neke zemlje - zavisne od turizma, ipak nemaju drugo rešenje nego da privlače svetske putnike kako bi oporavile svoje ekonomije.

CNN izdvaja neke popularne destinacije i objašnjava gde važe koji uslovi kada je reč o granicama, odnosno kaznama ako se prekrši izolacija nakon ulaska u zemlju.

Jedna od njih je egzotičan Bali koji, poput Tajlanda, godišnje primi ogroman broj stranih gostiju. Bali nema nameru da otvara sezonu za turiste pre oktobra, i to pod uslovom da stopa zaraze ostane niska. S druge strane, Kipru je stalo da oporavi svoju ekonomiju što pre.

Ta zemlja pokriva troškove putnicima koji se eventualno zaraze koronom na letovanju. Egipat najavljuje redovne međunarodne letove od 1. jula, a stranim turistima će biti dozvoljen boravak samo u odmaralištima koja su najmanje pogođena. Maldivi se otvaraju za sve, početkom jula.

Kada govorimo o Evropi, nekada najposećenija zemlja na svetu - Francuska, moraće da se prilagodi novim pravilima. Naime, vlada postepeno ublažava mere, ali su zvaničnici jasno stavili do znanja da zemlja ne žuri da smanji međunarodna ograničenja za granice. Dakle, svi koji uđu u Francusku, a nisu iz EU ili VB - idu 14 dana u karantin.

Iako su putovanja u Nemačku, koja nisu neophodna, trenutno zabranjena, zemlja je ukinula ograničenja za posetice iz EU 15. juna, prenosi CNN.

Turistička sezona u Grčkoj je počela 15. juna, a ovoj zemlji je i te kako stalo na ponovo stane na noge. Premijer se nada da će Santorini sijati istim sjajem, kao i pre pandemije, pošto je u proteklom periodu bio pust, a poznato je da ovo ostrvo generiše mnogo novca. Ako ste dugo planirali da posetite Island, možda ćete preskočiti ovu godinu, ali je bitno da znate da je ta zemlja otvorila svoju granicu za turiste 15. juna.

Putnici imaju tri opcije: da se za 100 evra testiraju po dolasku, da dostave dokaz o nedavnom testu sa negativnim rezultatom ili da pristanu na dvonedeljni karantin.

U Italiji je putnicima iz EU, zajedno sa Britanijom, Andorom, Monakom, San Marinom i Vatikanom - dozvoljen ulazak u zemlju bez karantina počev od 3. juna, što je vlada opisala kao "proračunat rizik".

Španija, koja je 2019. dočekala rekordnih 84 miliona posetilaca, ove godine neće uspeti da obori tu cifru. Ova zemlja je pomerila datum ponovnog otvaranja, dozvoljavajući putnicima iz EU da uđu, a da ne moraju da idu u karantin dve nedelje. To pravilo važi od 21. juna, a podsećamo, Španija je pored Italije i Francuske, najgore prošle što se tiče pandemije Covid-19.

Turski ministar turizma, Nuri Ersoj, najavio je da bi ta zemlja mogla prvo otvoriti granicu za kineske i južnokorejske državljane. Za UAE još nema zvaničnih informacija, a ako vas put vodi ka Velikoj Britaniji, treba ovo da znate: putnici iz inostranstva moraju u karantin dve nedelje, u suprotnom plaćaju kaznu od 1.000 evra.

Video: Skrivene plaže i Afroditina pećina: Pogledajte kako izgleda tura brodom oko Parge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Evo

    26. jun 2020 | 09:18

    Da pitam , koliko lud moras biti pa ici ovog leta na more ? Jos i decu povesti ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>