• 0

Lufthanza spasena, Nemačka odrešila kesu

Ovaj sporazum će spasiti puno radnih mesta

  • 0
lufthanza Lufthanza / Foto: Pixabay

Akcionari Lufthanze odobrili su na vanrednoj generalnoj skupštini u četvrtak paket državne pomoći vredan 9 milijardi evra, nakon što je u Evropska komisija odobrila plan za spasavanje nemačke avio-kompanije kojoj je zbog korona krize pretio stečaj.

Prema uslovima iz paketa pomoći, Savezna Republika Nemačka postala je novi akcionar Lufthanze sa udelom od 20 posto, prenosi portal Berlin spektator.

Nemački vicekancelar i ministar finansija Olaf Šolc rekao je da je odobrenje dobra vest za avio-kompaniju, njene zaposlene i za Nemačku kao poslovnu destinaciju.

- Savezna vlada će sa ovom finansijskom pomoći stabilizovati veliku nemačku kompaniju koja je bila dobrog zdravlja i koja je zbog uticaja korona pandemije ušla u ozbiljne probleme - rekao je Šolc.

Ideja države, kako navodi portal, nije da skupi i stavi na sto sav taj novac koji bi kasnije postepeno otpisivala, već da zaradi puno para kada Lufthanza ponovo počne da se bavi onim što najbolje radi: letenjem.

Ministar ekonomije Peter Altmaier je takođe reagovao na vest ocenivši da Lufthanza sada imala perspektivu i "šansu da se uhvati u koštac sa najvećim izazovom u svojoj istoriji".

Dodao je da udeo Nemačke u Lufthanzi neće trajati ni dan duže nego što je potrebno, i da se vlada neće mešati u operativne poslove kompanije.

Paket pomoći od devet milijardi evra uključuje ogroman zajam državne KfW banke i ulazak Nemačke u vlasništvo kompanije sa udelom od 20 odsto, čime će postati njen najveći akcionar. Do sada, najveći akcionar je bio nemački milijarder Hajnc Herman Tile, Stahovalo se da će on pokrenuti pobunu proti ulaska države u Lufthanzu, koja bi onemogućila spas kompanije. Ali nije. Kao i većina drugih, i on je odobrio spasilački paket. Devetdeset i osam procenata svih akcionara glasalo je za.

Komisija za tržišnu konkurenciju je u četvrtak ranije dala svoj blagoslov paketu pomoći pod uslovom da Lufthanza ustupi konkurenciji slotove u svojim glavnim vazduhoplovnim bazama, u Franfurtu i Minhenu.

Ovaj sporazum će spasiti puno radnih mesta. Lufthanza trenutno ima 138.000 zaposlenih. Irska niskotarifna avio-kompanija Rajaner najavila je da će podneti tužbu protiv sporazuma o spasavanju Lufthanze.

Portparol Rajanera je rekao da korona ne može biti izgovor za ignorisanje zakona o konkurenciji. Irski avio-prevoznik se oseća diskriminisanim jer mora sam da se nosi sa krizom dok će se rivalska Lufthanza izbaviti iz problema uz pomoć države.

Generalni direktor Lufthanze,Karsten Špor izjavio je tih devet milijardi evra nameće veliku odgovornost i da bi sredstva trebalo što pre da budu vraćena poreskim obveznicima. U vlasništvu Lufthanza grupa je istoimena avio-kompanije, ali i Ostrijan Erlajns, Svis Internešenal Er Lajns, Brasels Erlajns i Jurovings.

Video: Na beogradski aerodrom će morati da se dolazi 3 sata pre leta: Evo šta će još biti obavezno

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>