• 0

Šta s karticama Vize i Materkarda? Upravo se desio najveći bankrot u istoriji korporativne Nemačke

Navodno je preispitana veza kartičarskih kompanija i Vajerkarda posle računovodstvenog skandala

  • 0
Wirecard

Foto: Pixabay, Wikimedia

Kartičarske kompanije Masterkard i Viza preispituju da li da dozvole Vajerkardu da nastavi obradu plaćanja na svojim mrežama, posle skandala koji je potresao Evropu.

Masterkard i Viza su obavestili neke klijente Vajerkarda da bi pristup nekim sistemima mogao da bude opozvan. 

Posle cele afere, nijedna kompanija koja posluje sa kreditnim karticama nije se oglasila i direktno komentarisala događaj, ali su ove dve najveće saopštile kako pomno prate situaciju.

Gubitak dve najveće platne mreže na svetu bio bi još jedan udarac za Vajerkard, koji im donosi prihod preko preduzeća koja procesuiraju plaćanja od kupaca.

- Mi i dalje pomno pratimo razvoj događaja i procenjivaćemo nove informacije kako budu dostupne - rekao je portparol kompanije Vize.

Isto tako, Masterkard je u izjavi naveo da prati vesti.

- Naš prioritet je da se osigura da ljudi budu u mogućnosti da koriste svoje kartice. Nastavićemo da radimo sa svim strankama i spremni smo da preduzmemo sve potrebne akcije - naveo je Mastekard.

Kompanija Vajerkard, podsetimo, našla se u centru skandala kada je objavljeno da na računima firme nedostaje 2 milijarde dolara. Za samo tri dana, akcije kompanije su se stropoštale za 85 odsto.

Kompanija je priznala da je revizori nisu uspeli da nađu novac, jer verovatno nikada nije ni postojao. To je samo produbilo krizu u ovoj nemačkoj kompaniji koja je svojevremeno smatrana zvezdom nemačkog tehnološkog sektora.

Vrednost akcija pala je za 85 odsto, i tako obrisala tržišnu vrednost od 12, 5 milijardi dolara. Sve to deslo se za tri dana, a počelo je kada je EI, njen revizor odbio da potpiše račune kompanije.

Generalni direktor Markus Braun potom je uhapšen, a podneo je i ostavku nakon što je EI saopštio da ne može da locira keš, koji čini otprilike četvrtinu imovine kompanije. Pre nego što je otišao, Braun je rekao da je kompanija možda žrtva veće prevare.

Juče je kompanija podnela zahtev za odlazak u bankrot.

Inače, ovo je najveći stečaj u istoriji korporativne Nemačke koji je nadmašio propast kontejnerske kompanije P&R iz 2018. koja je dugovala 3 milijarde evra.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>