• 0

Lagard: Najgore je prošlo, ali moramo biti spremni za drugi talas

Samo prošle nedelje, ECB je pozajmila 1,3 biliona evra bankama po kamatnoj stopi od minus 1 odsto

  • 0
Svetski ekonomski forum u Davosu Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

- Evrozona je "verovatno prošla" najgori deo ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa - izjavila je danas predsednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard.

Kako je dalje navela: "Verovatno smo prošli najnižu tačku, i to kažem sa izvesnom strepnjom jer bi, naravno, moglo da dođe do ozbiljnog drugog talasa", prenosi Rojters.

ECB je danas objavila izveštaj prema kojem je kreditiranje kompanija iz evrozone nastavilo rast u maju, jer se preduzeća pojačano oslanjaju na bankarske zajmove za likvidnost, premošćavanje problema i ponovno pokretanje poslovanja.

Kreditiranje nefinansijskih korporacija poraslo je u maju za 7,3 odsto, u odnosu na rast od 6,6 procenata prethodnog meseca, što je najviša stopa od početka 2009. Rast zajmova odobrenih domaćinstvima ostao je stabilan, na 3 odsto.

Mada se prvobitno činilo da će pristup bankarskim kreditima biti pooštren, mnoge vladine i mere centralne banke, od državnih garancija do blažih pravila kolaterala, poduprle su kreditiranje.

Samo prošle nedelje, ECB je pozajmila 1,3 biliona evra bankama po kamatnoj stopi od minus 1 %, pod uslovom da banke deo tih sredstava plasiraju u realnu ekonomiju. Godišnja stopa rasta novčane mase M3 u evrozoni ubrzala je na 8,9 odsto, sa nivoa od 8,2 procenta, nadmašivši prognoze iz ankete Rojtersa da će iznositi 8,6 odsto.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>