• 0

Avio-giganti preko noći postali kolateralna šteta: Stiže pomoć i za KLM, ali samo pod ovim uslovima

Vlada je "spasilački paket" uslovila zahtevima da KLM mora da sreže troškove za 15 posto, da poboljša održivo poslovanje i smanji broj noćnih letova

  • 0
Novčanik, novac, evri Foto: Pixabay
Novčanik, novac, evri Foto: Pixabay

Holandska vlada najavila je danas finansijsku podršku nacionalnom avio-prevozniku KLM, u iznosu od 3,4 milijarde evra, kako bi pomogla kompaniji da preživi sunovrat u vazdušnom saobraćaju, izazvan pandemijom korona virusa.

Ministar finansija, Vopke Hoekstra, rekao je da se paket podrške sastoji od zajma od milijardu evra i 2,4 milijarde evra garancija za bankarske kredite, prenosi agencija AP.

Vlada je "spasilački paket" uslovila zahtevima da KLM mora da sreže troškove za 15 posto, da poboljša održivo poslovanje avio-kompanije i da smanji broj noćnih letova koje obavlja sa nacionalnog aerodroma, Šiphol, na periferiji Amsterdama.

Hoekstra je rekao da nalog za smanjenje troškova znači da je gubitak radnih mesta u KLM-u, koji zapošljava oko 30.000 ljudi, "verovatno neizbežan". Glavni izvršni direktor, Piter Elbers, izjavio je da je paket pomoći neophodan za oporavak te kompanije, jer je 90 odsto njenih aviona bilo prizemljeno tokom globalne pandemije.

Paket mora da odobri Evropska komisija, a Hokstra je rekao da se nada i očekuje da će se to dogoditi narednih dana. Procenjuje se da će avio-kompanije širom sveta izgubiti ove godine 84 milijarde dolara, a da će prihod biti prepolovljen.

Vlada u Hagu je takođe saopštila da će biti imenovan "državni agent", koji će kontrolisati kako se troše sredstva iz paketa i obezbediti da se KLM pridržava uslova. KLM je u partnerstvu sa francuskim prevoznikom Er Fransom. Vlada u Parizu je obećala nacionalnoj avio-kompaniji 7 milijardi evra zajma i garancija za kredite, podseća AP.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>