• 0

Ostvario rudarski san: Kako je običan čovek postao milioner zahvaljujući tanzanitu

Ne zanima ga novac za zabavu i luksuzan život, već za korisne stvari

  • 0
Tanzanija, rudar, Saniniu Laizer Saniniu Laizer / Foto: Tanjug/AP

Rudar iz Tanzanije je u 52. godini doživeo ono o čemu je, verovatno, mogao samo da sanja: postao je milioner preko noći, jer je iskopao dva najveća komada tanzanita, jednog od najređih minerala na svetu.

Naime, komadi tanzanita koje je pronašao Saniniu Laizer su najveći ikada pronađeni u toj zemlji, i imaju ukupno 15 kilograma. Do sada, najveći iskopan tanzanit je imao 3,3 kg, pa ga ovi težina 9,2 i 5,8 kilograma uveliko prevazilaze.

- Fokus, odlučnost, mnogo truda i upornost su moja tajna. Želim da se zahvalim svima - rekao je ovaj sada popularni rudar, koji ima četiri žene i više od 30 dece.

Laizer ih je prodao za 3,4 miliona dolara Ministarstvu za drago kamenje u Tanzaniji, piše BBC. Ipak, ne zanima ga da taj novac troši na luksuz i zabavu, već želi da uloži u svoj kvart, da izgradi tržni centar i školu u blizini svoje kuće. Dalje je dodao da ga slava neće promeniti, i da nastavlja da se brine o svojoj porodici i čak 2.000 krava koje poseduje.

Inače, rudarima kao što je Laizer treba dozvola za potragu za tanzanitom, ali je ilegalno rudarstvo u velikoj meri zastupljeno u zemlji, posebno tamo gde su rudnici iza kojih stoje uspešne kompanije.

Tanzanit se može iskopati samo u malom području Tanzanije, površine 14 kilometara kvadratnih. Koristi se u izradi nakita i ukrasa, a prvi put ga je u komercijalne svrhe upotrebio "Tifani".

Tanzanitu se takođe pripisuju i spiritualna svojstva, pa je tražen i kao kristal koji stimuliše različite čakre. Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi zalihe ovog kamena mogle nestati kroz 20 godina.

Video: Čudo se dogodilo: Pronađen dvostruki dijamant star 800 miliona godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>