• 0

Širenje korone u SAD pogoduje evropskim akcijama, ojačali i nafta i evro

Na valutnim tržištima, dolar je pao u Londonu

  • 0
Novac, evri lete u vazduhu

Foto: Shutterstock

Svetske berze pokazuju danas znake optimizma, pri čemu su cene akcija u usponu drugi dan zaredom, a ojačali su i nafta i evro, uprkos rekordnom broju novih slučajeva korona virusa u SAD.

Broj zaraženih se povećao širom Sjedinjenih Država za najmanje 39.818 novih slučajeva u četvrtak, što je najveći jednodnevni porast do sada. To, međutim, nije uzdrmalo evropske akcije, tako da je indeks Stoks 600 registrovao rast od 1,2 procenta na prepodnevnom trgovanju, eliminišući deo gubitaka od prošle sedmice, prenosi Rojters.

Ovaj indeks je na putu da završi trgovačku nedelju u minusu od 0,5 odsto, što je njegov najmanji nedeljni gubitak u pet poslednjih pet meseci. Indeks Londonske berze FTSE 100 porastao je za oko 1,5 procenata, dok je globalni MSCI indeks tržišta kapitala, koji prati kretanje akcija na berzama u 49 zemalja, ojačao za 0,4 odsto, povećavši dobitke zabeležene kasno u četvrtak.

Na valutnim tržištima, dolar je pao u Londonu, pri čemu se dolarski indeks spustio danas na 97,325 poena prema korpi glavnih rivalskih valuta, uz tendenciju da kraj nedelje dočeka oslabljen za oko 0,4 procenta. Evro je porastao prema američkom dolaru, i na putu je da ostvari najveći nedeljni rast u poslednje tri sedmice.

Cene nafte su takođe ojačale, podržane rastom optimizma u pogledu oporavka tražnje za gorivom širom sveta, uprkos signalima o ponovnom oživljavanju američke proizvodnje "crnog zlata". Fjučersi američke WTI nafte su porasli za 20 centi ili 0,5 posto, na 38,92 dolara po barelu, a cena fjučersa severnomorske nafte "brent" je napredovala za 31 cent ili 0,8 procenata, na 41,36 dolara za barel.

Cena zlata se neznatno povećala na 1.763,65 dolara po unci.

Video: Nova šoping atrakcija u Beogradu: Beo centar otvorio svoja vrata

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>