• 0

Regionalno finale PowerUp! Izazova: Veliko interesovanje evropskih investitora za srpski Typhoon Hil

Novosadski startap Typhoon Hil je na ovogodišnjem velikom, regionalnom finalu PowerUp! Izazova pokazao pred najvećim investitorima iz cele Evrope, da iz Srbije i te kako dolaze vrhunske tehnološke inovacije

  • 0
Regionalno finale PowerUp! Izazova Foto: Printscreen

Finale PowerUp! takmičenja je održano online, uz ućešće 14 evropskih timova, koji su predstavili najbolja i najsavremenija rešenja iz oblasti čistih tehnologija, održivog razvoja i energetske efikasnosti, a domaći Typhoon Hil je ovom prilikom izazvao interesovanje najvećih evropskih investitora.

Prilikom velikog finala, žiri je za evropski startap godine proglasio Woola iz Estonije, sa njihovim rešenjem za ekološko pakovanje za pošiljke od vune, koji je dobio novčanu nagradu od 50.000 evra, kao i priliku za učešće u InnoEnergy poslovnom akceleratoru za podršku startapima, malim i srednjim preduzećima. Drugo mesto je pripalo startapu Viezo sa njihovim sistemom koji pretvara mehaničke vibracije u električnu energiju, dok je treće odneo Pocket Virtuality sa Fatamorgana naočarama za virtuelno mapiranje radne površine u industrijskim pogonima.

Regionalno finale PowerUp! Izazova Foto: Printscreen

- Za nas je ovo bilo jedno veoma važno, dragoceno iskustvo, budući da smo imali priliku da se takmičimo sa vrhunskim, inovativnim tehnološkim rešenjima iz različitih evropskih zemalja. Takođe, imali smo priliku da stupimo u kontakt i da se povežemo sa investitorskom mrežom kompanije EIT InnoEnergy i očekujemo da će se naša saradnja nastaviti i da će nam ovo pomoći da naš operativni sistem UEGOS podignemo na sledeći nivo - izjavio je Aleksandar Kavgić iz novosadskog Typhoon Hil-a.

Ovogodišnje izdanje PowerUp! Izazova je uprkos aktuelnoj zdravstvenoj situaciji u Evropi, privuklo rekordan broj učesnika. Više od 360 startapa, skejlapa, malih i srednjih preduzeća iz 20 zemalja Centralne i Istočne Evrope se takmičilo za glavnu nagradu, kao i priliku za buduće investicije. Upravo ulazak u poslovni ekosistem EIT InnoEnergy, sa najvećom investitorskom mrežom u Evropi na polju čistih tehnologija, održivog razvoja i energetske efikasnosti je najveći uspeh srpskog Typhoon Hil-a.

Regionalno finale PowerUp! Izazova Foto: Printscreen

- Pandemija COVID-19 je stvorila nepredvidivu situaciju za sve države u regionu. Ekonomska recesija koja je posledica obimnih mera borbe protiv širenja virusa predstavlja veliku poteškoću za mala preduzeća i startape. Baš iz ovog razloga smo odlučili da EIT InnoEnergy nastavi sa PowerUp! Izazovom. Kako bismo na što bezbedniji način realizovali takmičenje, odlučili smo da lokalna finala, kao i veliko finale održimo putem online platforme. Odlučni smo u tome da nastavimo uz Evropski Institut za inovacije i tehnologiju da pružamo podršku inovativnim preduzetnicima finansijski, ali i pomoću naših stručnih timova i široke mreže investitora - rekao je Jakub Miler, izvršni direktor kompanije InnoEnergy za Centralnu Evropu.

- Ovo je treća godina da startapi iz Srbije učestvuju na PowerUp! Izazovu i kao što je na lokalnom finalu bilo teško odabrati pobednika, tako je i na regionalnom finalu bila slična situacija jer kada imate toliko kvalitetnih i inovativnih ideja na jednom mestu, svako je pobednik na određeni način - rekao je Aleksandar Arnaut iz InnoEnergy Hub Srbija.

Tokom samog takmičenja žiri je imao veoma težak zadatak da izabere startap godine, budući da su samo nijanse delile takmičare. Bez sumnje 14 finalista su najbolje što Evropa ima da ponudi i svaki od takmičarskih timova je prikazao inovacije koje direktno mogu doprineti opštem progresu i društvenom razvoju.

Regionalno finale PowerUp! Izazova Foto: Printscreen

Ovogodišnji žiri velikog finala činili su: Oksana Prykhodko, menadžerka za inovacije u kompaniji DTEK, Marzena Bielecka, osnivačica Experior Venture fonda, Jennifer Dungs, direktorka odeljenja za transport i mobilnost u kompaniji InnoEnergy, Jakub Miler, izvršni direktor kompanije InnoEnergy za Centralnu Evropu, i Dominik Zalewski, osnivač agencije za urbane tehnologije, Urban Impact. Činjenica da veći deo žirija čine žene, govori o posvećenosti EIT InnoEnergy ka promovisanju rodne jednakosti u energetskom sektoru.

- Žiriju je bilo zaista teško da donese odluku jer su svi finalisti predstavili autentične, fantastične proizvode i rešenja. Budući da se tehnologija konstantno razvija, uvek smo u potrazi za najboljim partnerima na tržištu. Uz njihovu pomoć, možemo da naučimo kako da nastavimo sa razvojem i da maksimalno iskoristimo naš potencijal i tržišne prilike - izjavio je Emanuele Volpe, direktor odeljenja za inovacije u kompaniji DTEK.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>