• 0

Hrvate dotukao talas korone i zemljotresa, Svetska banka im daje 500 miliona dolara

Za potrebe saniranja štete od jakog potresa koji je pogodio Zagreb, izdvojeno je 200 miliona dolara

  • 0
biznis, računica, štednja, evri, pare, novac, devize,

Foto: Shutterstock

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Hrvatskoj dva projekta ukupne vrednosti 500 miliona dolara, radi pružanja hitne podrške hrvatskim vlastima u ublažavanju efekata pandemije korona virusa i zemljotresa koji je u martu pogodio Zagreb.

Kako se precizira u saopštenju kancelarije Svetske banke u Zagrebu, efekti pandemije na zdravlje i privredu u Hrvatskoj i u svetu su bez presedana, a velika šteta naneta je i najjačim potresom u poslednjih 140 godina, koji je 22. marta pogodio područje hrvatske prestonice.

Navodi se da zajmom za finansiranje razvojne politike, što je odgovor na krizu i podrška oporavku, vrednim 300 miliona dolara - Svetska banka podržava vladin paketi ekonomskih mera, radi ublažavanja ekonomskih i socijalnih efekata pandemije.

Dodaje se da je zajam usmeren i na rešavanje dugotrajnih institucionalnih nedostataka u Hrvatskoj i postavlja temelje za uključiv i održiv oporavak. Ističe se i da je projekat obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravlja, vredan 200 miliona dolara, prvi veliki zajam za obnovu Zagreba nakon razornog zemljotresa u martu.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>