• 34

Za dva dana skače akciza: Evo koliko će sada koštati cigarete koje vi pušite

Nove maloprodajne cene stupaju na snagu 9. jula

  • 34
Cigarete, nove cene

Foto: Pixabay

Od 1. jula počinju da važe nove akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, cigare i cigarilose. One su uvećane za oko jedan dinar.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, pa onda pomerena za još mesec dana.

Duvandžije se, po pravilu, prilagođavaju šestomesečnom povećanju, što se na kraju odražava na potrošače i cenu paklice.

To je norma koja je predviđena akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine i važi do juna 2020. To podrazumeva da se dva puta godišnje uvećava specifična akciza. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

Prošli put, naši sugrađani su zbog ove odluke na kioscima i prodavnicama za paklicu davali u proseku deset dinara više nego obično.

Dok čekamo da vidimo da li su sve duvanske kompanije podnele Vladi zahtev za poskupljenje cigareta,  JT Internacional iz Sente objavio je novi cenovnik koji  stupa na snagu 9. jula.

Evo koliko če za nekoliko dana koštati cigarete koje oni proizvode:

Cigarete, nove cene

Foto: Printscreen

Da li koristite neku od ovih paklica? Da li će vas nove cene navesti da odustanete od pušenja? Pišite nam u komentarima.

Cigarete, nove cene

Foto: Printscreen

Osim za cigarete, cene se usklađuju i za rezani duvan. Podsetimo, Srbija mora da dostigne standarde EU, koje propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta.

U Srbiji je sada oko 60 evra, čime naša država spada u one u kojima su cigarete najjeftinije.

Video: Koliko novca dnevno trošite na cigarete i hoćete li prestati da pušite nakon poskupljenja?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V

    Jadna je ta drzava kad prihoduje iskljucivo od akciza. Cigarete u Srbiji su najskuplje u svetu. Neka neko izracuna koliko od jedne plate mozete da kupite cigareta bilo da je to Nemacka Italija Svjcarska... I videcete gde su naj skuplje u sSrbiji naravno. Ja vec 8 meseci kupujem cigarete u Makedoniji I jeftinije je u mom slucaju 80 din po paklici.

  • George

    Ma možete dizati cene u nebesa,tu je stari dobri duvan pa motaj...dobro došli u 21.vek

  • Coja grof

    Tacno je da su cigarete u nasoj zemlji medju najjeftinijima, ali isto tako stoji da nam je standard medju najnizima u Evropi. Bar ce biti do 2025-te godine. Onda ce eksplodirati i postacemo najjaci u Evropi, a i sire.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke