• 0

Hrvatska izašla sa drugim paketom mera: Ovako izgleda podrška za očuvanje radnih mesta

Vlada do sada preduzetnicima isplatila 5,6 milijardi kuna podrške

  • 0
novac, kune, hrvatska Hrvatska valuta / Foto: Pixabay

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je najnovije mere podrške hrvatske vlade za očuvanje radnih mesta tokom krize korona virusa.

- Nove mere su skraćeno radno vreme, samozapošljavanje i pomoć mikropreduzetnicima u borbi protiv posledica pandemije. Nove mere za jun obuhvatiće 15 hiljada radnika i biće isplaćeno 280 miliona kuna (oko 37 miliona evra) - rekao je Plenković.

Meru skraćenog radnog vremena, objasnio je Plenković, mogu da koriste poslodavci sa više od 10 radnika sa planiranim padom od najmanje 20 odsto u odnosu na isti mesec proššle godine, uz dokaz otežžanog poslovanja.

- Cilj je očuvanje radnih mesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebnih okolnosti došlo do smanjenja obima posla, a odnosi se na privredne delatnosti koje zapošljavaju 10 i više radnika, i očekuju pad fonda radnih sati od minimalno 10 procenata. Podršku je moguće koristiti za najmanje 10 odsto, odnosno 20 odsto radnika uz uslov da su bili zaposleni 31. maja - kazao je hrvatski premijer.

Mera se odnosi na period do decembra ove godine, rekao je Plenković i dodao da će finansijska podrška iznositi od 2.000 kuna (oko 260 evra) neto po radniku.

Plenković je pojasnio da je poslodavac dužžan da isplati doprinose na finansijsku podršku, a ugovor o radu ne može biti otkazan najmanje 30 dana po prestanku koriššćenja podrške

Takođe je naglasio da je Vlada do sada preduzetnicima isplatila 5,6 milijardi kuna (oko 740 miliona evra) podrške za vreme korona krize. Od sutra će biti reaktivirane i mere aktivnog samozapošljavanja

- Mera će biti i kod mikropreduzetnika do devet radnika. Reč je isto o 2.000 kuna (260 evra) -kazao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Video: Plenković: Porast novih slučajeva nije dramatičan

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>