• 1
 ≫ 

Mamutsko povećanje duga: Deficit kao u Drugom svetskom ratu

 ≫ 

Raste glad za kreditima

  • 1
Big Ben, London, Ujedinjeno Kraljevstvo, Velika Britanija

Big Ben u suton, London, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske. Foto: Public domain/© User:Colin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Britanija planira rekordnu prodaju državnih dužničkih hartija od 275 milijardi funti (340 milijardi dolara).

Ona planira da proda državne dužničke hartije u periodu april-avgust kako bi finansirala svoj odgovor na pandemiju koronavirusa, što je više od dva puta iznad zaduživanja u celoj prethodnoj fiskalnoj godiini.

Ažurirana cifra Kancelarije za upravljanje javnim dugom (DMO), koja je objavljena danas, veća je za 50 milijardi funti u odnosu na prethodnu procenu za period od aprila do jula, izveštava Rojters.

Britanska vlada pojačala je emisiju obveznica kako bi finansirala nagli skok kreditiranja uzrokovan padom privredne aktivnosti tokom vanrednih mera uvedenih zbog korona virusa.

U saopštenju DMO se navodi da će aktuel ni tempo prodaje duga trajati do kraja avgusta, pri čemu je od aprila već prikupljeno više od 181 milijardi funti od prodaje obveznica.

Planirano je da se u prvih pet meseci finansijske godine 2020/21. prikupi najmanje 275 milijardi funti, što je više nego dvostruko iznad iznosa od 136,8 milijardi funti u celoj fiskalnoj 2019/20.

Vanredno povećanje javne potrošnje i smanjenje poreza, zajedno s padom poreskih prihoda, napraviće "rupu" u budžetu od gotovo 300 milijardi funti u tekućoj finansijskoj godini, naveo je DMO, tako da će deficit dostići nivo iz vremena Drugog svetskog rata.

DMO je precizirao da planira 33 aukcije obveznica u julu i avgustu i da će one biti sličnog obima kao poslednjih meseci.

Video: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>