• 0

"Saradnjom evropskih komora do brže digitalizacije privrede, to je prioritet"

"Zdravstvena kriza, koja je dala do sada najveći podsticaj digitalizaciji poslovanja, velika je lekcija za globalnu privredu, ali i velika potvrda da digitalna transformacija privrede mora biti prioritet nad prioritetima"

  • 0
Biznis, dijagram, statistika

Foto: Shutterstock

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je da će Evrokomora kreirati bazu novih elektronskih servisa koje su komore članice tokom pandemije pokrenule i pružile svojim kompanijama, kako bi ih podržale da se što brže digitalno transformišu.

Predsedavajući onlajn sastanku Mreže digitalnih usluga Evrokomore, Čadež je naveo da će to značiti da kompanije pređu na digitalno privređivanje i da na taj način lakše "prežive" izenadni i snažni udar korona virusa na poslovanje.

Baza digitalnih usluga i kontakti komorskih eksperata za digitalnu tranformaciju, po rečima Čadeža, biće na raspolaganju svim članicama Evrokomore, koje će, koristeći iskustva i umrežavajući se sa kolegama iz drugih komora, kreirati svoje i zajedničke alate podrške, pre svega, malim i srednjim preduzećima.

- To će nam svima pomoći da što efikasnije podržimo naše kompanije da digitalizuju svoje poslovne modele i usluge, izmeste poslovne aktivnosti u sajber prostor, nastave što uspešnije da posluju u novim okolnostima, ublaže posledice pandemije, ali i povećaju otpornost na neke nove krize - kaže Čadež.

Ta zdravstvena kriza, koja je dala do sada najveći podsticaj digitalizaciji poslovanja, po oceni Čadeža, velika je lekcija za globalnu privredu, ali i velika potvrda da digitalna transformacija privrede mora biti prioritet nad prioritetima - imperativ za Evrokomoru i svaku članicu pojedinačno.

Na današnjem video sastanku Mreže digitalnih usluga Evrokomore predstavljena su i razmenjena iskustva u primeni deset digitalnih programa i servisa koje su evropske komore, uključujući i PKS, pružile svojim članicama tokom pandemije.

Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije

Marko Čadež / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Uz redovni program digitalne transformacije tokom krize Kovid-19, PKS već početkom aprila pokrenula je i SPEED program sa ciljem da mikro, mala i srednja preduzeća uputi u digitalno poslovanje i da im olakša i pomogne u prelasku na novi način rada - rekao je Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju.

Reč je, kako je objasnio Nikolić, o dvodnevnoj besplatnoj onlajn konsultantskoj podršci kompanijama iz svih industrija kako bi digitalizovale svoje unutrašnje procese i uspostavile digitalnu komunikaciju sa kupcima, dobavljačima, partnerima.

Iskusni sertifikovani konsultanti pružali su direktnu podršku kompanijskim timovima kroz pomoć u proceni trenutnog stanja i potreba i savete kako da, digitalizujući procese, povećaju produktivnost i prodaju.

- Kroz ovaj program, u prvom talasu, prošlo je oko sto srpskih mikro, malih i srednjih kompanija, a o jačanju svesti o značaju prelaska na digitalno poslovanje i potrebi podrške govori i podatak da se za prva dva dana od rapisivanja javnog poziva, Centru javilo više od 150 preduzeća - naveo je Nikolić.

Paralelno sa tim programom, kaže Nikolić, Centar realizuje redovan program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća za koji je konkurisalo više od 600 kompanija.

Nikolić ističe da su za PKS i ostale evropske komore dragocena danas predstavljena iskustva i alati podrške grčke, belgijske, ruske, austrijske, hrvatske, holandske, italijanske, luksemburške i gruzijske komore.

- Austrijska i luksemburška komora imaju slične pakete usluge podrške članstvu kao i PKS. Komora Grčke je, recimo, kreirala platformu za elektronsku trgovinu otvorenu za sve trgovce koji žele da listiraju svoje proizvode odnosno da “otvore radnju” na ovoj platformi. Digitalna platforma, kojom rukovode nacionalne umrežene i lokalne komore, omogućava korisniku umrežavanje radi pronalaženja novih poslovnih prilika - navodi Nikolić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari