• 3

Hrvati nemaju koristi od bogataša: Dođu, usidre se i odu, a ne ostave ni evro

Ova megajahta se iznajmljuje za 3,5 miliona evra nedeljno, a tri dana je bila usidrena kraj Cavtata u Hrvatskoj

  • 3
Flying Fox jahta uplovila u Gruž

Flying Fox jahta / Printskrin: Youtube/SuperYacht Times

Luksuzna megajahta "Flying Fox", vlasnika "Imperial Yachts" iz Monte Karla, u Dubrovnik je uplovila u sredu, 24. juna, u jutarnjim satima. Nakon trosatnog zadržavanja u luci Gruž, zbog nužne papirologije, 136 metara duga jahta isplovila je prema Cavtatu, gde se potom i usidrila.

Tamo je mamila uzdahe puna tri dana, piše 24sata.hr, a onda je Flying Fox napustio Cavtat u subotu, 27. juna, i zaplovio prema jugu Francuske. Međutim, Hrvatska osim pogleda na raskošnu jahtu, koje se dovodi u vezu sa Džefom Bezosom, vlasnikom Amazona, nije imala ništa, jer su se nedaleko od Cavtata sidrili - besplatno.

Naime, područje sidrenja nije pod nadležnošću Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije.

- Lučka uprava DNŽ je nadležna za upravljanje lukom Cavtat u granicama lučkog područja. Koliko nam je poznato, navedena jahta se sidri izvan lučkog područja luke Cavtat i kao takva nije dužna platiti lučku taksu odnosno sidrenje - stoji u odgovoru Antuna Banovca, rukovodioca Lučke uprave DNŽ.

Za razliku od Hrvatske, međutim, kako piše 24sata.hr - Crna Gora je vlasniku "Flying Foxa" i te kako naplatila dolazak u Tivat, odnosno luku Porto Montenegro, gde je jahta bila dva dana pre dolaska u Hrvatsku.

Flying Fox jahta

Pompezna jahta navodno pripada Džefu Bezosu / Printskrin: Youtube/SuperYacht Times

Na stranici MarineReservation.com za dva dana veza, za iste dimenzije, hrvatski portal je dobio ponudu od 13.008 evra, pa se pita da li je vlasnik ove megajahte odlučio da bude biti škrt baš kad je stigao u Hrvatsku ili se sidrio besplatno, jer to tamo može tako?

Možda su obe tvrdnje tačne, ali činjenica je da Hrvatska i nema koristi od dolaska takve jahte. To nije prvi put da se bogataši u Hrvatskoj sidre besplatno. Jahta "Eclipse" Romana Abramovića, 2016. je tokom celog septembra i oktobra bila usidrena u Župskom zalivu, besplatno.

Jahta "Flying Fox" je napravljena 2019, a Bezos, čije se bogatstvo procenjuje na 138 milijardi dolara, nikad nije potvrdio da je njegova. Osim posade, u trenutku dolaska u Dubrovnik na jahti nije bio niko drugi.

O tome najbolje svedoče prazni bazeni. Jahta se može i unajmiti po ceni od 3,5 miliona evra za nedelju dana, pa postoji mogućnost da su nedaleko od Dubrovnika čekali da se ukrcaju gosti.

Video: Luksuzna super jahta Yas u Porto Montenegru

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    Pa normalno,imaju sve na brodu,provereno i sigurno...

  • Mimi

    ,, Ljudi moji, da li je to moguće,, Sad su dobri i paradajz turisti? Srbi vratite se i sve nam oprostite.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke