• 13

Zemlja u kojoj Srbi vole da rade diže minimalac usred pandemije, ovo je nova satnica

Povećanje će biti postepeno i trajaće do 2022. godine

  • 13
Novčanik, novac, evri

Povećanje će biti postepeno i trajaće do 2022. godine / Foto: Pixabay

Minimalna plata radnika u Nemačkoj trebalo bi da se poveća za skoro 12 procenata i da, sa sadašnjih 9,35 evra dostigne 10,45 evra po satu, do sredine 2022.godine, izveštava radio Dojče vele.

- Uprkos pandemiji Covid-19, minimalna plata "ne sme da zaostaje" - izjavio je jedan od ministara u vladi.

Povećanje minimalca će biti sprovedeno u nekoliko faza, pri čemu će prvi skok biti početkom sledeće godine, na 9,5 evra po satu, zatim sredinom godine na 9,6 evra, nakon čega će uslediti porast početkom 2022. godine na 9,82 evra i konačno na 10,45 evra sredinom te godine.

- Pregovori o povećanju minimalne zarade su bili delimično napeti, jer su se članovi u nadležnoj državnoj komisiji sukobili po pitanju iznosa povećanja - izjavio je šef te komisije Jan Zilijus.

Ipak, nakon produženja razgovora i otkazivanja konferencije za štampu u poslednjem trenutku, predstavnici poslodavaca i sindikata radnika postigli su jednoglasan dogovor po tom pitanju koji će u vidu preporuke proslediti vladi na usvajanje, navodi se u informaciji.

Nemački ministar rada, Hubertus Hajl, rekao je da će vlada sprovesti tu preporuku. Nemačka je uvela minimalnu platu početkom 2015. godine, i tada je iznosila 8,5 evra po satu.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • buzga

    to je brutto satnica,kada ti naplate sva osiguranja šta ostaje

  • Ante

    Ne postoji zemlja gdje Srbin voli raditi.

  • Balkanski$pijun

    Нећу да радим чак ни да покушавам и ако ме натерају ја ћу да забушавам

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke