• 1

Nafta se oporavlja sa stilom: Beleži najbolji kvartalni rezultat još od 1990.

Cene fjučersa sirove nafte "brent" uzletele su za više od 80 posto u drugom kvartalu, dok je WTI nafta ojačala za 91 procenat

  • 1
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija

Foto: Shutterstock

Cene nafte zabeležile su najbolji kvartalni rezultat u poslednjih 30 godina tokom tri meseca, zaključno sa junom, pri čemu su ostvarile dramatičan oporavak nakon pada na rekordni minimum u aprilu.

Cene fjučersa sirove nafte "brent" uzletele su za više od 80 posto u drugom kvartalu, što je njihov najbolji tromesečni učinak od trećeg kvartala 1990. godine, kada su tokom prvog zalivskog rata registrovale skok od 142 procenta, izveštava CNBC.

Fjučersi američke WTI nafte su porasli za 91 odsto tokom tri meseca do kraja juna, što je takođe njihov najbolji kvartalni rezultat od trećeg tromesečja 1990. godine, kada su ojačale za 131 posto.

Ipak, i pored fantastičnih dobitaka tokom poslednjih nedelja, cene fjučersa i "brenta" i WTI nafte su i dalje za 34 procenta manje u odnosu na početak godine.

Američka naftna referenca, WTI, prvi put u istoriji je ušla na negativnu teritoriju 20. aprila, spustivši se na minus 37 dolara za barel, u jeku zatvaranja privrede zbog pandemije. To je značilo da proizvođači praktično plaćaju trgovcima da preuzmu njihovu naftu.

Cena "brenta" se nije našla u negativnoj zoni krajem aprila, ali je u toj nedelji pala na najniži nivo od 1999. godine. Fjučersima "brenta" je trgovano jutros na nivou od 42,35 dolara, što je porast od 2,6 posto u odnosu na prethodni dan, dok je terminska cena WTI nafte iznosila 40,35 dolara, što predstavlja povećanje od 2,7 procenta, prenosi CNBC.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    Pa zato su naše vlasti i snizile cenu pa sad kad prošli izbori odma vraćaju cene da bi brže bolje vratili ono sto su propustili teško narodu sa ovakvom državom

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke