• 22

MMF spustio ocenu za celu Evropu, ne i za Srbiju: Po čemu smo bolji od drugih?

"Važno da zemlja zadrži kredibilitet kod stranih profesionalnih investitora"

  • 22
Srbija, granice, mapa, Međunarodni monetarni fond MMF

Foto: Shutterstock, imf.org

Jan Kes Martejn je istakao da je MMF smanjio projekcije privrednog rasta za celu Evropu, ali ne i za Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je putem video linka razgovarao sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije Jan Kejs Martejn, o sprovođenju aktuelnog aranžmana - Instrument za upravljanje politikama, u okviru polugodišnje revizije ispunjenja ciljeva aktuelnog programa.

Šef Misije Martejn pohvalio je angažovanost predsednika Vučića i Vlade Srbije, kao i njihovu odgovornu ekonomsku politiku i uspešno upravljanje krizom tokom pandemije, i to u svim oblastima, od zdravstva do ekonomije.

Dvojica sagovornika su konstatovali da su u ovom trenutku prognoze Vlade Srbije za rast BDP-a za tekuću godinu nešto optimističnije od procene MMF-a, saopstila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

O opravdanosti optimističnih prognoza svedoči i činjenica da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj MMF nije korigovao početnu projekciju stope rasta iz marta ove godine.

- To će u narednom periodu, uprkos negativnim posledicama pandemije, doprineti stabilnoj ekonomskoj situaciji i sigurnom poslovnom okruženju u Srbiji - istakao je predsednik Vučić tokom razgovora i izrazio očekivanje da će se kontrolisani rast plata i penzija nastaviti i u 2021. godini.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je razgovoru, a kako je u pitanju polugodišnja revizija u okviru tog programa, ona i Martejn su razgovarali o dosadašnjim rezultatima. Konstatovano je da je dosta učinjeno u smislu ostvarenja reformskih ciljeva.

Srbija zadržala dobre procene

 

Jan Kes Martejn je istakao da je MMF smanjio projekcije privrednog rasta za celu Evropu, ali ne i za Srbiju, koja, kako kaže, ima bolje rezultate u prvom kvartalu ove godine u odnosu na druge evropske zemlje.

On je rekao i da 2021. godina treba da bude godina oporavka, te da su u tom smislu važne kapitalne investicije.

Kako je istakao, dobar signal za Srbiju je i reakcija finansijskog tržišta koje je prepoznalo dobru fiskalnu poziciju zemlje, tako da je sprovedena uspešna emisija evroobveznica. On je dodao da je važno da zemlja zadrži taj kredibilitet kod stranih profesionalnih investitora.

Premijerka Ana Brnabić je istakla da je ekonomski oporavak Srbije važan koliko i zdravstveni, te da je dobar signal što nijedan strani investitor nije odustao od investiranja u Srbiju.

Ona je posebno istakla da je građevinski sektor u zemlji i dalje jak i stabilan, što je važan pokazatelj u smislu daljeg oporavka ekonomije.

Ona je dodala da je važno da se nastave reforme u medicinskom sektoru i u sektoru socijalne zaštite, kao i da se nastavi sa velikim kapitalnim investicijama.

Kako je rekla, od izuzetnog značaja je i transformacija ekonomije, tako da ona bude zasnovana na inovacijama. 

Razgovori sa misijom MMF-a će trajati do 3. jula, a sprovode se putem video -linka.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdenko

    1. jul 2020 | 21:38

    Srbija je postala motor razvoja citave Evrope,u društvu smo Nemačke,Norveške,Švajcarske.

  • Kim

    1. jul 2020 | 19:48

    Nama tek sledi kriza na jesen i otkazi iz fabrika a oni neka se hvale samo brojevima ,to jedini i imaju na papiru....narod živi sve teze i gore

  • aha

    1. jul 2020 | 19:33

    ima jedna dobra stvar kada si na dnu.. ne možeš niže pasti

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>