• 0
 ≫ 

TOP 5 direktora koji su sebi smanjili platu na 0 dolara, kako bi pomogli svojim radnicima

 ≫ 

Možemo reći da su njihove plate "dovoljno velike", ali ipak, ni oni sa većim primanjima - nisu se odlučili na ovaj korak

  • 0
Biznismen, ček, banka, šalter

Foto: Shutterstock

Možda smo navikli da živimo u svetu u kojem najpre "stradaju" oni sa dna lestvice, radnici s prosečnim ili niskim zaradama, međutim, neke kompanije su se pobrinule da njihovi zaposleni ne osete ili minimalno osete krizu, izazvanu Covidom-19.

Neki, sa druge strane, nisu. Na primer, u SAD je tokom ove korona krize duplo više radnika primalo umanjenu platu nego tokom Velike depresije.

U skladu sa tim, smanjeno im je i radno vreme, pa su uglavnom imali slobodan petak. Prema aktuelnim podacima, najmanje 4 miliona radnika, zaposlenih u privatnom sektoru, suočilo se sa manjom zaradom u proteklom periodu.

Više od šest miliona radnika je bilo primorano da radi "part-time", ali im se to baš i nije dopalo. U vreme krize, radije bi da rade, a da imaju novac, nego obratno.

Smanjenja su, recimo, išla od 720 do 576 dolara nedeljno, što je osetno na mesečnom nivou. Ipak, mnogi direktori su rešili da sebi uskrate zaradu, kako zaposleni ne bi trpeli.

Novčanik, novac, evri

Neki direktori su prvo sebi smanjili plate / Foto: Pixabay

Ed Bastian, CEO u "Delta Air Lines", sredinom marta se odrekao svoje plate u narednih šest meseci. Kaže da je to učinio kako bi sačuvao finansijsku stabilnost kompanije.

Oskar Munjoz, CEO u "United Airlines", koji je sada na meti kritika zbog punih aviona, smanjio je sebi platu na 0 dolara, ali je istovremeno "zamrznuo" sva zapošljavanja i oformio program za dobrovoljno otpuštanje.

Arne Sorenson, CEO u "Marriott" kompaniji, odlučio je da stopira sve planirane inicijative hotela za 2020, takođe je suspendovao nova zapošljavanja, ali i smanjio sebi platu na nulu. Njegov najbliži tim prima samo 50 odsto zarade.

Lorens Kalp, CEO u "General Electric", obavestio je zaposlene odmah na početku krize o budućim dešavanjima: morali su da otpuste oko 10 odsto radne snage, a Kalp se odrekao svoje zarade kako bi kompanija prebrodila 2020. godinu.

Bob Čapek, koji je odnedavno CEO u kompaniji "Disney", uzimaće 50 odsto svoje plate, dok se šef Bob Ajger odrekao cele zarade. Od aprila, svi zaposlenima na višim pozicijama primanja su smanjena za 20 do 30 odsto.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>