• 3

Gastosi na udaru Austrijanca: Ko letuje na Balkanu, rizikuje i posao

Austrijanci zbog korone sve oštriji prema Balkanu

  • 3
austrija

Austrija / Foto: Pixabay

Vlasti Austrije juče su izdale upozorenje svojim državljanima za putovanja u šest balkanskih zemalja zbog pogoršanja epidemiološke slike u vezi s korona virusom. Zbog toga bi se svi Austrijanci, ali i naši državljani koji imaju njihove papire i koji odlaze na Balkan, uprkos upozorenju, mogli suočiti s posledicama kod poslodavaca.

List Heute piše da je ministar zdravlja Rudi Anšober govorio o "problematičnom trendu" na Balkanu koji je "zahtevao efikasne kontramere".

- Oni koji letuju na Balkanu uprkos upozorenju mogli bi, u zavisnosti od pravnog mišljenja, da rizikuju svoj posao, jer radnici podležu obavezi lojalnosti prema poslodavcu - kaže Elias Felten, član uprave Instituta za rad i socijalno pravo Univerziteta u Lincu.

Prevedeno na srpski - to znači da bi svi trebalo da se "suzdrže od bilo čega što može da utiče na suštinske interese poslodavca", a to je normalno odvijanje procesa rada.

Felten smatra da bi mogle da uslede posledice po radnika, pa čak i otkaz, ukoliko bi radnik boravio na Balkanu, što bi na kraju dovelo do toga da na određen period bude sprečen da radi zbog mera uvedenih da bi se sprečilo širenje koronavirusa (npr. da nakon godišnjeg odmora mora da ide u karantin ili da se zarazi).

Ako je upozorenje za putovanje objavljeno samo za vreme boravka, ne može se kriviti radnik.

Bečka radnička komora to vidi drugačije. Kristof Klajn kaže da čak i ako zaposlenik mora da bude u karantinu zbog sumnje na koronu, nema čega da se boji.

- U ovom slučaju država će uspostaviti stalnu isplatu plata prema zakonu - dodao je.

Takođe, mnogi smatraju da radnici ne moraju da kažu svom poslodavcu gde idu na godišnji odmor, dok Klajn smatra da su dužni da obaveste poslodavca nakon putovanja ukoliko su bili na području za koje je na sanazi upozorenje o putovanju kako ne bi ugrozili ostale.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>