• 7
 ≫ 

Pune se kapaciteti na Jadranu: 30.000 turista svaki dan, navala Nemaca i Čeha

 ≫ 

Može li sezona u Hrvatskoj da bude spasena?Na Jadranu su trenutno otvorena 644 hotela i 344 kampa

  • 7
Rovinj

Rovinj / foto: pixabay.com

Polovinom maja, svi koji su procenjivali da bi se junske turističke brojke mogle približiti prvom milionu gostiju u Hrvatskoj, smatrani su optimistima. Ali, stvari se menjaju iz dana u dan.

Danas znamo, kako piše Seebiz, da su to bili realisti. Hrvatska je, naime, tokom celog juna ugostila nešto više od 890.000 turista, odnosno trećinu u odnosu na rezultate od prošle godine, u istom mesecu.

U junu je, uprkos negativnom publicitetu oko turnira u Zadru i novom talasu korone, ostvareno gotovo 4,8 miliona noćenja.

Vlasnici kuća i apartmana za odmor jesu otvorili sezonu, ali je ipak 74 odsto noćenja u junu ostvareno u privatnom smeštaju (32%), kampovima (25%), hotelima (11%) i nautičkom čarteru (4%), tako da na nekomercijalni smeštaj otpada tek 22 odsto turističkih noćenja.

Nemci su, i uz činjenicu da im je režim putovanja u inostranstvo liberalizovan, tek sredinom juna uspeli da zauzmu svoju tradicionalnu poziciju najbrojnijih turista u Hrvatskoj. Prošlog meseca, svaki treći gost bio je iz Nemačke, a potom slede Slovenci, Austrijanci i Česi.

Putnik

Najviše je Nemaca u Istri / Foto: Pixabay

Turisti vole Istru

 

Trećina svih junskih noćenja ostvarena je u ovoj regiji. Kako se krećemo južnije, to su brojke sve manje, a na listi najposećenijih destinacija su Rovinj, Vir, Medulin, Mali Lošinj i Umag. U Hrvatskoj je trenutno 303.000 gostiju.

- S obzirom na okolnosti, možemo biti zadovoljni. Od početka godine, inače, u Hrvatskoj je boravilo 1,6 miliona gostiju i važno je napomenuti da nismo imali nijedan slučaj zaraženog turiste. Tokom leta i dalje ponajviše računamo na goste iz Nemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke, a očekujemo i rast udela domaćeg tržišta u ukupnim rezultatima - ocenjuje direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić, i dodaje:

"Tokom jula i avgusta s radom kreću i brojne avio-linije, pozitivne trendove očekujemo u celoj Hrvatskoj s naglaskom na destinacije srednje i južne Dalmacije. Najviše letova prema hrvatskim destinacijama najavljeno je s tržišta Nemačke, zemalja Beneluksa i Francuske, ali bićemo dobro povezani i s Velikom Britanijom, Poljskom i Češkom".

Da potražnja za letovanjem u Hrvatskoj raste iz dana u dan, potvrđuju i u Hrvatskom udruženju turizma, koje okuplja najveće hotelske kompanije. Kažu da se broj turista u zemlji kontinuirano povećava za oko 30.000 dnevno. Samo preko MUP-ove stranice "EnterCroatia.hr", dolazak je najavilo više od milion stranaca.

Na Jadranu su trenutno otvorena 644 hotela i 344 kampa u kojima je boravak nikad komotniji, jer su mnogi smanjili broj gostiju koje primaju kako bi povećali sigurnost.

Video: Bili smo i uverili smo se: Grčko ostrvo na kojem turiste iz Srbije dočekuju kao bogove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>