• 0
 ≫ 

Koliko tačno radnih mesta odnosi pandemija virusa korona?

 ≫ 

Za prvo tromjesečje ove godine ILO je izračunao pad radnog vremena širom sveta od 5,4 odsto, što je 155 miliona radnih mesta, u odnosu na četvrti kvartal prošle godine

  • 0
Merenje radnog vremena

Foto: Shutterstock

Prema podacima Međunarodne organizacije rada (ILO), očekuje se da će pandemija korona virusa rezultirati padom radnih sati na globalnom nivou za 14 odsto u drugom tromesečju 2020. godine.

Agencija za rad Ujedinjenih nacija navela je da je ovo ažurirano smanjenje radnog vremena ekvivalentno gubitku 400 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom na globalnom nivou u drugom tromeseču, na temelju standardne radne sedmice od 48 sati.

U prethodnom izveštaju iz maja, ILO je prognozirao pad od 10,7 odsto radnih sati, odnosno gubitak 305 miliona radnih mesta, što znaci da se situacija u međuvremenu pogoršala.

U poslednjem, petom izdanju monitora "Covid-19 i svet rada", ILO je naglasio da je Amerika najviše pogođena regija, s procenjenim padom radnog vremena od 18,3 odsto, odnosno 70 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom.

Za prvo tromjesečje ove godine ILO je izračunao pad radnog vremena širom sveta od 5,4 odsto, što je 155 miliona radnih mesta, u odnosu na četvrti kvartal prošle godine.

ILO navodi da više globalnih faktora uzrokuje ovo opadanje, kao što su kraće radno vreme, privremeni odmor, kao i nezaposlenost i "neaktivnost".

U Izveštaju ILO navodi tri različita scenarija oporavka na tržištu rada u drugoj polovini godine, prenosi Biznis Info. Osnovni model predviđa pad radnog vremena od 4,9 odsto, odnosno gubitak 140 miliona radnih mesta u odnosu na četvrti kvartal 2019.

Ovaj scenario pretpostavlja oporavak privrednih aktivnosti prema postojećim prognozama, ukidanje ograničenja na radnom mestu, uz oporavak potrošnje i ulaganja.

Pesimistički model značio bi pad radnog vremena od 11,9 odsto ili gubitak 340 miliona radnih mesta. Ta prognoza se temelji na mogućnosti drugog talasa korona virusa.

Optimistični model znači smanjenje radnog vremena za 1,2 odsto ili gubitak 34 miliona radnih mesta, a ovaj najbolji scenario desio bi se ako bi se brzo nastavile sve radne aktivnosti, uz kreiranje novih poslova i pojačanu potražnju.

Video: Ko će i dalje da radi od kuće, kako će se koristiti odmori...

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>